Kuurne wil subsidies voor zwerfvuilacties afschaffen, oppositie wil ze behouden zien

Redactie KW

Het agendapunt over het opheffen van het subsidiereglement van 2006 met betoelagen van zwerfvuilacties binnen de grenzen van het Kuurnse grondgebied leidde tot discussie in de gemeenteraad van Kuurne. De oppositie stemde tegen het afschaffen van die subsidie.

Milieuschepen Frans Ramon van Groen legde uit dat de samenwerkingsovereenkomst Milieu 2008-2013 eind vorig jaar afliep, en daarbij aansluitend ook de subsidiëring voor verenigingen die helpen opruimen. “Een gemeentelijke zwerfvuilactie resulteerde eerder in sensibiliseren en minder in effectief zwerfvuilvrij maken van het grondgebied”, aldus de schepen. “Heel wat verenigingen met soms jonge kinderen namen deel aan die acties. Maar er zijn effectievere en efficiëntere manieren om de gemeente zwerfvuilvrij te laten maken, ook met vrijwilligers die verder gesensibiliseerd worden voor deze problematiek. Het zwerfvuil opruimen mag geen verkapte vorm zijn van subsidiëren van verenigingen,” vindt Ramon.

“Nette omgeving gaat sluikstorten tegen”

André Vandenheede van (H)eerlijk Kuurne is het daar helemaal niet mee eens. “Er is niks mis mee dat verenigingen worden betrokken in periodieke acties om zwerfvuil te verzamelen en hen daarvoor met een beperkte vergoeding te belonen”, meent het oppositieraadslid. “Net door die opruimacties is er aandacht voor het probleem van het zwerfvuil. De leden van de diverse deelnemende verenigingen worden met de neus op de feiten gedrukt. Dat alleen al geldt als sensibilisering. Gangbare studies wijzen uit dat een nette omgeving respect afdwingt en sluikstorten tegengaat. Ik lees ook in het dossier dat de subsidies vanuit de Vlaamse Overheid vanaf 2014 wegvallen. Het is niet omdat die subsidies wegvallen dat het huidige reglement zomaar naar de prullenbak moet worden verwezen.”

(JPDK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier