Kuurne breekt bouwvallige huisjes af om plaats te maken voor groen

"Toen de gemeente de woning in 1995 aankocht was het al de bedoeling om het pand te slopen", zegt schepen Ann Messelier. © LOO
Redactie KW

Een aantal oude, leegstaande en verwaarloosde gebouwen van de gemeente Kuurne gaan tegen de vlakte. Op die manier wil het gemeentebestuur ruimte creëren voor meer groen en extra publieke ruimte. Het meest opvallende pand dat verdwijnt is dat op het Marktplein 8, vlak bij het gemeentehuis.

Sinds maandag wordt het huisje op Marktplein 8, naast het gemeentehuis volledig afgebroken. Dat moet om de publieke doorsteek tussen het Marktplein en de Gen. Eisehowerstraat op te waarderen. Op vandaag staat het hoekpand de visuele link langs het gemeentehuis in de weg. De grootschalige herinrichting van de groene omgeving rondom is voorzien van 2021. Op die manier wil het huidige gemeentebestuur de ontwikkeling van het centrum grondig voorbereiden.

De gemeente heeft de woning in 1995 aangekocht, nog onder burgemeester Vangansbeke, met de bedoeling om het pand te slopen“, vertelt schepen van Ruimtelijke Ordening Ann Messelier (CD&V). “Vandaag is het eindelijk zover. Nadat de brandweertrap aan het gemeentehuis werd geplaatst en in 2013 de voormalige tuin van de conciërgewoning werd open gesteld met aanleg van een pad en aanplant van bloemen en groen in het kader van biodiversiteit, is het slopen van deze woning het vervolg. Nadien wordt dit stukje bijkomend openbaar domein meegenomen bij de groenstrook en zal het marktplein meer zuurstof krijgen. Het slopen van de verouderde woning zorgt ook nog voor een besparing in onderhoud en energie.”

Ook het pand in de Twaalfde Liniestraat 18, het huisje Allegaert, gaat onder de sloophamer.
Ook het pand in de Twaalfde Liniestraat 18, het huisje Allegaert, gaat onder de sloophamer.© LOO

Volière verdwijnt

Ook het pand in de Twaalfde Liniestraat 18, het huisje Allegaert, gaat onder de sloophamer. Burgemeester Francis Benoit (CD&V): “Tot 2010 was André bekend in het Kuurnse straatbeeld. Een speciale klink was gemonteerd ter hoogte van zijn voordeur. Het huisje wordt gesloopt om een veiligere fietsdoorgang te maken voor de leerlingen van Spes Nostra Kuurne. Bovendien worden de parkeervakken voor de buurt beter georganiseerd.”

Ook op het sportpark wordt dezer dagen volop gesloopt. Zo blijft er van de oude volière achter Hoeve Vande Walle niet veel meer over en verdween ook de ruwe opslagplaats aan de nieuwe voetbalkleedkamers. In het centrum van Kuurne gaan in totaal drie woningen tegen de grond. (OV-foto LOO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier