Kris Struyf schrijft bijzonder boek over ooievaars

Kris Struyf. (foto DM)
Redactie KW

Een literaire thriller, dat is het minste wat men kan zeggen over ‘Ooievaars zonder grenzen’. Het is een mix van de betere vogelliteratuur, autobiografie en wetenschap. Een boeiend boek met verhalen, observaties en foto’s over de sierlijke vogels waarbij Kris Struyf zijn bevindingen deelt op een lichte en nuchtere manier.

“Ik droomde al lang om een boek te schrijven over mijn belevenissen in Planckendael en het Zwin met als rode draad de ooievaars”, vertelt Kris Struyf. “Sinds 2017 ben ik in verlof zonder wedde en werk ik als zelfstandige in onze B&B Au bord de la Source in het dorpje Soy in de Ardennen. Het enthousiasme van Dirk Demuynck van uitgeverij Witsand Uitgevers in Antwerpen zorgde voor het duwtje om aan het boek te beginnen. Daarin schrijf ik over een periode van 30 jaar leven en werken met en voor ooievaars. Daarvoor baseerde ik mij op archiefmateriaal dat verschillende verhuizingen heeft overleefd: dia’s, foto’s, video’s, notities, verslagen, artikels, tijdschriften, dagboekverslagen, …”, aldus Kris.

Ik wil een boeiend en ontspannend verhaal brengen over grenzen verleggen en dromen realiseren

“Een jaar lang werkte ik intensief aan het boek. Ik deed daarbij een beroep op andere specialisten om feiten te checken, wetenschappelijke ringgegevens op te vragen, fotomateriaal te bekomen, … Ik kreeg heel wat hulp en ben blij met de vele hernieuwde contacten met ex-collega’s en vrienden die wat op de achtergrond waren verzeild. ‘Ooievaars zonder grenzen’ is een atypisch boek. Het is een mix van autobiografie en wetenschap. Ik wil een boeiend en ontspannend verhaal brengen over samenwerking, het verleggen van grenzen en het realiseren van dromen. Ik heb er ook heel wat wetenschappelijke gegevens in verwerkt, waardoor het ook voor natuurliefhebbers een waardevol naslagwerk is geworden.”

Ooievaarsproject

“Het boek begint met het ogenblik in de Elzas waarop ik een groep thermiekende ooievaars ontmoet. Een moment dat op mijn netvlies gebrand is en dat aanleiding voor het ooievaarsproject was. Ik beschrijf hoe slecht het in die periode gesteld was met de ooievaars in België en Europa. Dat motiveerde me om als bioloog een herintroductieproject te maken. In het boek kijk ik terug naar mijn kindertijd. Hoe in een stadstuintje in Antwerpen mijn interesse voor dieren en natuur ontwaakte. Hoe ik in de Zoo terechtkwam en later in Planckendael als bioloog aan de slag ging. Daar richtte ik een levende kolonie ooievaars op. Aanvankelijk waren de ‘donkergroene’ natuurliefhebbers nogal sceptisch, omdat ze vreesden voor de zeldzame amfibieënfauna in de Dijlevallei. Maar de ooievaar bracht de verschillende organisaties samen. De vogel werd een ambassadeur voor natuurbehoud. We werkten een educatief-wetenschappelijk project uit waarbij we 23 vogels met satellietzenders volgden. Hun reis werd door Frank Deboosere en Sabine Hagedoren, als peter en meter ervan, in primetime op Eén getoond”, vertelt Kris Struyf trots.

“Later brachten de ooievaars me naar Knokke en het Zwin waar ik het nieuwe bezoekerscentrum mee voorbereidde en het uitdijen van de ooievaarskolonie in de wijde omgeving kon meemaken. In het boek staan verhalen en getuigenissen over gelukte en minder goed afgelopen broedpogingen in Knokke-Heist, Damme, Lapscheure, …”

“Door de coronacrisis mogen bezoekers momenteel niet in Planckendael of in het Zwin rondlopen, maar op de websites zijn er onlinebeelden te bekijken. Aan de hand van het boek kunnen de lezers het opgroeien van kuikens tot jonge ooievaars volgen en ontdekken hoe hun veren groeien, wat en hoe ze eten, …”, besluit Kris. (Dirk Meulders)

Het boek ‘Ooievaars zonder grenzen’ telt 368 bladzijden en is nu te koop in de betere boekhandel voor 22,50 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier