Bijna de hele wereld staakte vrijdag 15 maart voor het klimaat. In zeker 100 landen deden duizenden mensen mee aan de Global Strike for Future. In België alleen al stonden er op 32 plaatsen klimaatacties gepland. Ook in Kortrijk riep Students for Climate hun leden op om naar een klimaatmars te komen. Maar dat idee viel - nogal letterlijk - in het water.

De betogers die om 8:30 uur op het schouwburgplein verzamelden waren amper met 30. Borden of spandoeken waren deze keer nergens te bespeuren. Niet dat die het lang hadden uitgehouden in dat slechte weer. Onderweg voegden zich nog een tiental mensen bij de optocht. De geplande zitstaking op de grote markt startte al om 9:30 uur in plaats van om 11:00 uur. Door de lage opkomst was de mars immers veel eerder afgelopen dan gepland.

Niet alle betogers namen deel aan de zitstaking. De Grote Markt was nog nat van de regen en verschillende mensen haakten af of bleven gewoon staan. Toch waren Dorian Berintan (19) en Wolf France (20), de organisatoren van het hele gebeuren niet teleur gesteld. "Zolang mensen zich engageren voor het klimaat zijn wij tevreden. Al de mensen die hier aanwezig zijn hebben speciaal tijd genomen om iets te doen voor onze toekomst Dat vind ik fantastisch.", aldus Dorian. "In Hasselt hielden ze laatste een mars met 37 mensen. Waarom niet? Als onze boodschap maar gehoord wordt."

"De lage opkomst had denk ik vooral met het weer te maken", vult Wolf aan. "De meeste zesdejaars middelbaar vieren vandaag bovendien hun 100-dagen. Ook zij kwamen dus niet opdagen. Maar deze namiddag nemen we de trein naar Brussel, en daar verwachten we wel heel veel volk." In Brussel stapten uiteindelijk een 30.000 mensen mee.

Greet, Karline, Birgit, Marij, Geertrui en Johan van Hart Boven Hard en 11.11.11 beslisten wel heel bewust om in Kortrijk deel te nemen aan een klimaatmars en niet in onze hoofdstad. "Ik vind het leuk dat er ook lokaal wat gebeurt", aldus Greet. "Bovendien wordt je in Brussel haast onder de voet gelopen en uiteindelijk gaat het over je engagement, niet over de locatie", vult een van haar collega's aan. "We willen vooral een signaal geven naar politici dat het zo niet verder kan. Maar ook voor jezelf is hier mee stappen een motivator. Wij doen allemaal ons best voor het klimaat, maar als je ziet dat daar nog andere mensen mee bezig zijn, dan geeft dat een duwtje in de rug", besluit Johan.

(AN)