Kortrijk zegt kort gemaaide grasperkjes vaarwel: “Laat Moeder Natuur haar gang gaan”

Bert Herrewyn, Louis De Jaeger en Ruth Vandenberghe stelden donderdag het ByeByeGrass-charter voor. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Het Kortrijkse stadsbestuur ondertekende gisteren op Kortrijk Weide het ByeByeGrass-charter. Kortrijk is daarmee de eerste stad in onze provincie die dat doet. De schepenen willen zo de stad beschermen tegen de klimaatverandering. Het charter is een idee van Louis De Jaeger (25) uit Brugge en houdt in dat de groendienst geen gras zaait, maar bewust de natuur zijn gang laat gaan. De gemeente bellen als je een stukje onkruid ziet in het park, is dus niet maar aan de orde.

Louis De Jaeger studeerde aan hogeschool Vives en heeft nu zijn eigen tuin- en landschapsarchitectenbureau. Maar voor hij startte als zelfstandige trok hij de wereld rond. “En overal zag ik hetzelfde. Mensen zorgen niet goed voor de grond, wat onder andere armoede, ontbossing en overstromingen met zich mee brengt“, vertelt hij. “Als Frank Deboosere sneeuw voorspelt dan halen wij allemaal onze dikke jas uit de kast. Door de klimaatverandering wordt er steeds warmer weer voorspeld, met steeds meer hevige regenbuien. En wij laten de natuur in haar blootje staan met alleen wat gras om haar te beschermen. Zou het niet beter zijn als we de natuur haar gang laten gaan en zichzelf laten beschermen?”

Babynatuur

Daarom nam Louis het initiatief om een charter op te stellen. Schepenen van Milieu Bert Herrewyn (SP.A) en van Groenonderhoud Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) ondertekenden dat donderdagmiddag. Daarmee beloven ze om het openbare groen in de stad in kaart te brengen en – waar mogelijk – de natuur haar gang te laten gaan. “Dat wil niet zeggen dat we er ons niks meer van aantrekken natuurlijk”, aldus schepen Herrewyn. “Kortrijk Weide is het perfecte voorbeeld. Wij hebben hier geen gras gezaaid en de natuur is zelf met allerlei planten gekomen. Die maaien we twee keer per jaar om alles beheersbaar te houden. Voor sommige stukken zal dat drie of vier keer per jaar zijn omdat het uiteraard de bedoeling is dat mensen de grond nog kunnen gebruiken om te voetballen of te spelen.”

“Er zijn echt alleen maar voordelen”, pleit Louis, die ook aan een gelijkaardig project werkt op de campus van de Drie Hofsteden. “In een oorlog zet je geen kinderen in. Babynatuur kan ons dus niet beschermen tegen de klimaatverandering. Volwassen natuur, zoals bomen bijvoorbeeld, kan dat wel. Dat volwassen worden kan alleen als wij dat toestaan, en dus niet maaien. Dat is niet alleen heel simpel, het is ook heel goedkoop. In Aalst, waar ze dit systeem al jaren toepassen, konden ze twee van hun drie grote grasmachines verkopen en zo duizenden euro’s besparen. Mensen van de groendienst kunnen zich met meer belangrijke zaken bezig houden. Het zorgt voor meer vogels, vlinders en biodiversiteit in het algemeen en het helpt ook om de hitte te bestrijden tijdens hittegolven

Schepen Ruth Vandenberghe ondertekent het ByeByeGrass-charter.
Schepen Ruth Vandenberghe ondertekent het ByeByeGrass-charter.© AN

In onze provincie heeft het opgeven van perfect gemaaide gazonnetjes nog een ander groot voordeel. “Jullie hebben een van de laagste grondwatertafels in België“, weet Louis. “En toch zijn er heel wat overstromingen als het hard regent. Jullie hebben dus bovenaan te veel water en onderaan te weinig. Door de natuur haar gang te laten gaan kan dat overtollige water makkelijker doorsijpelen in de bodem. Zo zijn ook de boeren tevreden.”

Communicatie

Onze grootste uitdaging is nu om alle inwoners mee te krijgen in dat verhaal“, aldus Bert Herrewyn. “Daar zijn we al mee bezig, maar binnenkort steken we een tandje bij. Zo komt de tuincoach er tegen november. Die man of vrouw zal effectief bij mensen thuis gaan kijken wat zij kunnen doen met hun tuin om bij te dragen aan de biodiversiteit. Ook aan het idee van Tiny Forests wordt gewerkt. Die komen er sowieso, we zijn nu bezig met het bepalen van de meest geschikte locaties. Ook met intercommunale Leiedal was er al overleg. Bedrijventerreinen mogen niet achter blijven. Onze medewerkers kregen al extra opleidingen, maar zij zullen zich nog verder bijscholen. In sommige parken deden we al experimenten. Zo werden er op de minder gebruikte stukken in het Blauwe Poort park wilde bloemen gezaaid. Die zullen volgend voorjaar uitkomen en vooral vlinders en bijen een plezier doen. “

“En ook voor open werven willen we iets doen”, vult zijn collega Ruth Vandenberghe nog aan. “Zo gaan we de werf aan het station inzaaien met koolzaad.” “We willen met Kortrijk de meest klimaatrobuuste stad van Vlaanderen worden“, besluit schepen Herrewyn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier