Kortrijk geeft positief advies voor bouw van drie windmolens in Bellegem

De bovenste windmolen (zwart kruis) krijgt een negatief advies. © GF
Axel Vandenheede

Stad Kortrijk besliste vandaag om positief advies te geven voor de bouw van drie windmolens langs de E403 in Bellegem.

Het gaat om twee windmolens van Electrabel en eentje van Yard Energy. Alle drie zijn ze 185 meter hoog. Electrabel heeft een vergunning voor drie windmolens ingediend, maar stad Kortrijk geeft negatief advies voor de windmolens die het dichtst bij de Bellegemse en Rollegemse dorpskern zou komen. “Die windmolen zou te dicht staan en we willen niet dat de Bellegemnaar en Rollegemnaar last heeft van geluid of slagschaduw”, aldus burgemeester Vincent Van Quickenborne.

Betonstop

Dat Bellegem als de groene lang van Kortrijk wordt aanzien en daar nu misschien verandering in komt, spreekt de burgemeester tegen. “In een groene omgeving past een vorm van groene energie. Windmolens maken daar deel van uit.”

“Windmolens maken deel uit van een groene omgeving”

De windmolens kunnen elke 3,75 megawattuur per jaar genereren. “Dat gaat om het energieverbruik van 8.000 gezinnen”, legt schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn (SP.A) uit. Groot-Kortrijk telt zowat 38.000 gezinnen.

Voor het actiecomité tegen windmolens is het positieve advies een kaakslag. “Misschien moeten we wel blij zijn dat het er nog slechts drie zijn”, reageert Bart Clement. “Ik snap het echt niet. Een windmolen maakt toch geen deel uit van een groene omgeving? Stad Kortrijk stelde vorige week nog dat ze nu al een betonstop lanceert in plaats van in 2040. Om de open ruimte te vrijwaren. Maar dan willen ze wel mastodonten van windmolens in groen gebied plaatsen…”

Milieuvergunning

De gewestelijk stedenbouwkundige ambtenaar van de provincie West-Vlaanderen moet binnen de twee maanden een beslissing nemen over de bouwvergunning. Als die positief is, kan het actiecomité in beroep gaan. Dat deed het ook al tegen de toekenning van de milieuvergunning van de provincie, maar minister Joke Schauvliege (CD&V) kende in beroep een vergunning toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier