Kortemarkse landbouwers mogen water oppompen uit oude bezinkput

Landbouwschepen Karolien Damman en burgemeester Toon Vancoillie bij de oude bezinkput. © Jeffrey Dael
Redactie KW

Sinds de gouverneur een captatieverbod uitvaardigde op 16 juni, kunnen de landbouwers uit Kortemark water oppompen uit de bezinkput achter het gemeentehuis. En daar wordt gretig gebruik van gemaakt.

“We beslisten om de landbouwers, woonachtig in Kortemark, water te laten aftappen uit de grote waterput, gelegen achter de technische dienst”, aldus Kortemarks burgemeester Toon Vancoillie (Open VLD). “Deze put deed vroeger dienst als bezinkput voor de firma Talpe. Oppompen kan natuurlijk niet zomaar. Men moet steeds kunnen aantonen dat men in Kortemark woonachtig is. Loonwerkers mogen dit ook, maar ze moeten een verklaring kunnen voorleggen, dat ze dit doen in opdracht van een Kortemarkse landbouwer. Dit geldt voor 14 dagen, maar deze beslissing kan ten allen tijde herroepen worden. Vanzelfsprekend zorgen we ook voor de nodige controle. Alles gebeurt in samenspraak met het Agentschap voor Natuur en Bos”

Illegaal pompen

“Ik ben als schepen van landbouw heel blij dat we met deze tijdelijke oplossing over de brug kunnen komen”, aldus schepen van landbouw Karolien Damman (CD&V). “Ik vreesde in het begin dat het hier een chaos zou zijn, maar de landbouwers zijn zeer solidair met elkaar. We zijn nu al een kleine week bezig met oppompen, maar ik vrees dat we tegen het weekend van 24 juni het pompen zullen moeten stilleggen. Het waterpeil in de put is al enorm gezakt en ik vrees, als we nog 1 meter zakken, dat dit het maximum is.”

“De droogte zal een enorme ravage aanrichten in de landbouw, dat staat vast. Vandaar dat ik het belang van de schattingscommissie nogmaals wil benadrukken. Ik hoop echt dat men van hogerhand deze droogte erkent als ramp, zodat we vanuit de gemeente onmiddellijk verdere actie kunnen ondernemen. Maar natuurlijk zou ik nog veel liever hebben dat het binnenkort begint te regenen.”

(JDK)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier