Knotwilgen in Nachtegaallaan gered van de kap

Fractieleider Michiel Vandewalle van oppositiepartij N-VA/Open Vld. © PNW
Redactie KW

Een bekend stadsgezicht is op het nippertje gered. Het stadsbestuur had plannen om veertig knotwilgen in de Nachtegaallaan te vervangen door bomen van verschillende soorten. Na protest van het buurtcomité Villapark en een tussenkomst van oppositieraadslid Michiel Vandewalle (N-VA/Open Vld) mogen de bestaande bomen blijven.

De Nachtegaallaan in Waregem wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van veertig knotwilgen, over een afstand van 500 meter. Onderzoek door de stadsdiensten leerde dat sommige van de veertig jaar oude wilgen kaprijp zijn. “Om de biodiversiteit te bevorderen werd voorgesteld om deze bomen te vervangen door een viertal variëteiten van inheemse bomen”, stelt schepen van Natuur en Klimaat Maria Polfliet (CD&V), die een budget van 25.000 euro per jaar heeft om bomen bij te planten en te vervangen.

Het meubilair van het Villapark

Alleen bleken de inwoners van de Nachtegaallaan niet op de hoogte van die werken. Het buurtcomité contacteerde fractieleider Michiel Vandewalle van oppositiepartij N-VA/Open Vld om de problematiek aan te kaarten tijdens de gemeenteraad. “Ik zou het persoonlijk schandalig vinden dat die bomen vervangen worden. De knotwilgen zijn het meubilair van het Villapark”, zei Vandewalle. “Het is zelfs zo dat de meeste bewoners de wilgen zelf wat bijsnoeien, wanneer de takken het zicht belemmeren.”

Slotsom is dat er niet aan de bomen geraakt wordt. “We hebben beslist dat een vervanging vandaag niet aan de orde is. Als dat na verloop van tijd toch opportuun blijkt, zullen we hiervoor een participatietraject met de buurt opstarten”, zegt Polfliet. “Ik ben blij dat de schepen ingezien heeft dat dit niet kan. Het was beter geweest als ze vooraf eens naar de bomen had komen kijken en met de omwonenden had gesproken. Dan was het meteen duidelijk dat de inwoners deze bomen echt niet weg willen”, reageert Vandewalle. (PNW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier