Klimaatactivisten lopen met stukje zee naar Brussel

Redactie KW

Vier vrienden beginnen zaterdagavond aan een looptocht van Oostende naar Brussel voor het klimaat. Tijdens die Climate Run zullen ze een beker zeewater met zich meedragen. “We willen politici waarschuwen dat de zee weldra tot in Brussel zal reiken als België geen ambitieuzer beleid voert”, klinkt het.

Op twee dagen zullen de lopers niet minder dan 140 kilometer afleggen. “Het is een symbolische actie van een viertal vrienden die gegroeid is uit onvrede met het ambitieloze klimaatbeleid van onze regering”, legt mede-initiatiefnemer Nelson Cooman uit. “We dragen al lopend een stukje Noordzee tot in Brussel. Zo willen we erop wijzen dat door de stijgende zeespiegel het water weldra tot in Brussel zal reiken als er niets verandert.” Met hun tocht willen ze aantonen dat een klimaatplan, net zoals een ultraloop, een proces van lange adem is.

Speciaal ontworpen toorts

“Het getuigt van weinig moed om een uitdaging aan te gaan zonder ook de ambitie te hebben om die te voltooien, en dat is precies wat onze regering doet”, klinkt het. De vier sportievelingen vatten hun Climate Run zaterdagavond aan om 22 uur in Oostende. Het zeewater wordt vervoerd in een speciaal ontworpen toorts gemaakt uit opgewaardeerd afval.

De tocht brengt hen zondagochtend langs Gent, Melle, Aalst, Liedekerke. Daar zal nog een handvol lopers hen vervoegen. De aankomst in Brussel is voorzien om 13.30 uur. Nadat ze de schep zeewater in de toepasselijke fontein “Het Wervelend Oor” op de Kunstberg uitgieten. Daar vervoegen ze de mensenkettingactie die zondag in Brussel plaatsvindt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier