Heel Kortrijk leefde al weken mee met slechtvalken Emma en Maarten, de ouders van Manten. Een aantal maanden geleden begonnen zij hun avontuur met 4 eieren in een nestbak aan de toren van de Kortrijkse Sint-Maartenskerk. Maar door verschillende tegenslagen bleef daar maar 1 ei van over. Gelukkig kwam dat ene ei wel uit. Het kuiken, Manten leek uit te groeien tot een uit de kluiten gewassen roofvogel tot hij vorige week plots weg gleed van de rand van zijn nestbak.

Het gebeuren was live te volgen dankzij een webcam die gericht staat op het nest. Verschillende mensen konden hem in de uren daarna nog spotten op een richel, een beetje lager op de toren. Maar daarna was er, ondanks verschillende oproepen van natuurliefhebbers om naar het dier uit te kijken, geen spoor meer van haar.

Stad Kortrijk deed woensdag nog een poging om haar op te sporen met een drone, maar ook dat leverde geen resultaat op. Hoogstwaarschijnlijk is het dier dus ergens te pletter gevallen. Op sociale media opperen ook heel wat mensen dat ze weg gevlogen zou zijn. Maar volgens experten die Manten van dichtbij volgden is dat onwaarschijnlijk. Het is niet helemaal uitzonderlijk dat jonge slechtvalken zich wat te vroeg uit hun nest wagen. Manten was pas een maand oud. Maar dit is toch een bijzonder trieste conclusie van het slechtvalkenverhaal dat de Kortrijkzanen maandenlang in de ban hield.

(AN)