Kevin houdt Steengracht in Steenkerke proper met de kano

Kevin Deckers begon op zondag 16 juni aan een nieuw opkuistochtje van de Steengracht. Met zijn kano peddelde hij een drietal kilometer door het vaartje en viste opnieuw heel wat afval op. © jt
Redactie KW

Kevin Deckers woont langs de Steengracht in Steenkerke en houdt het vaartje dat voor zijn deur loopt graag vrij van afval. Hij vaart regelmatig de Steengracht af met zijn nieuwe kano en vist alle weggeworpen afval die in de kant ligt op.

Heel wat blik, plastiek en recent een twintigtal flesjes van een sterke drank werden reeds uit het vaartje verwijderd. Zelfs wijnflessen worden gewoon in het water gegooid, alhoewel in het dorp sinds lang een flessencontainer staat. “Alhoewel de Steengracht afgelopen winter uitgediept en gereinigd werd, heb ik recent een zestal vuilniszakken vol afval verzameld”, zegt Kevin.

Vertrouwd met het water

Vroeger had Kevin als sportvisser een boot waarmee hij op zee ging vissen. Hij weet wat vervuild water aan het visbestand kan aanrichten. Het is niet de eerste keer dat de Steengracht werd vervuild en er een vissterfte plaatsvond. Verleden jaar dreven er nog een twintigtal dode snoeken in de Steengracht. Onlangs werd het vaartje uitgediept en werden er rietzones met paaiplaatsen heraangelegd. Ook in die nieuwe rietzones treft Kevin regelmatig samengetroept afval aan. Allerlei drankblikjes worden gewoon in het water gegooid en komen vast te zitten in deze rietzones. Langs de Steengracht loopt een fietspad en wat verder is een fietsknooppunt. Hier vindt Kevin ook regelmatig weggeworpen energiedrankblikken en allerlei vuil in de berm en in het water.

De vangst van een enkele uren vuilnis opvissen uit de Steengracht.
De vangst van een enkele uren vuilnis opvissen uit de Steengracht.© JT

Na het werk in Veurne komt hij vaak te voet naar huis in Steenkerke. Hij wandelt dan langs de Lovaart of het jaagpad en neemt telkens wat afval mee naar huis. “Vooral de rustplaatsen waar vrachtwagenbestuurders overnachten, zijn soms echte vuilnisbelten“, zegt Kevin. Zijn inzet voor een propere leefwereld blijft hem boeien.

Bermmeester te water

Onlangs heeft Kevin zijn kandidatuur als bermmeester aangevraagd bij de stad Veurne en krijgt binnenkort gepast gereedschap om aan de slag te gaan. Een speciale grijptang, handschoenen, en een hesje behoren straks tot de uitrusting. “Ik zal vooral een bermmeester te water zijn”, besluit Kevin.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier