Kampt Bredene Duinen met een rattenprobleem?

Een bord waarschuwt passanten. © MM
Redactie KW

Je komt ze de laatste tijd wel vaker tegen, de berichten op sociale media over ratten die over de Kapelstraat struinen of in de bosjes tussen Driftweg en Koninklijke Baan picknicken. Kampt Bredene (Duinen) met een rattenplaag? Volgens Ignace Claeys, hoofd van de Groendienst, niet meteen. “Het is vooral een sociologisch probleem”, aldus Ignace.

Al meer dan dertig jaar is Ignace Claeys bezig met het probleem van ongenode knaagdiertjes op Bredens grondgebied. Hoewel het ongetwijfeld voor de meeste mensen niet meteen het meest appetijtelijke gespreksonderwerp is, kan Ignace er honderduit over vertellen.

Hij heeft dan ook een uitgesproken mening over de (doem)berichten als zou een rattenplaag over Bredene Duinen heersen. “Het is voor een stuk een sociologisch probleem. Mensen zijn in deze coronatijden meer thuis, ze werken van thuis uit, … Een gevolg daarvan is dat ze in hun ‘natuurlijke biotoop’ ook meer dieren opmerken. De rat is daar een van. In Bredene worden in het algemeen meer wilde dieren gespot dan vroeger. Vossen, hazen,… Vorige week zagen we op de begraafplaats Priorij bijvoorbeeld een haas en een fazant rondhuppelen.”

Rioleringswerken

Ook onze ruimtelijke ordening ligt hier aan de basis van, meent Ignace. “Alles raakt volgebouwd en toch vind je hier vandaag vossen, hazen en, inderdaad, ratten. Maar die beestjes moeten ook niet veel inspanning meer leveren om eten te vinden… In onze vuilniszakken vinden ze al hun favoriete snacks.”

Eén rat maakt nog geen plaag, maar we blijven alert

Ignace geeft wel toe dat de meldingen op sociale media niet helemaal uit de lucht gegrepen zijn. “In Bredene Duinen zijn verschillende rioleringswerken aan de gang. Daardoor hebben de ratten hun schuilplaats moeten verlaten. Tel daarbij dat door de warme zomer de grachten erg droog staan en je hebt het perfecte recept voor een ongewenst bezoek van die diertjes.”

Milde winters

Ook de klimaatverandering zit er volgens Ignace voor iets tussen. “We hebben vier warme zomers en milde winters achter de rug. Die hebben rattennesten toegelaten tot hun maximum uit te groeien. Een rattennest telt doorgaans maximaal 7 à 9 jongen. Het valt op dat de ‘kindersterfte’ daarin steeds kleiner wordt. De populaties blijven dus beter overeind en groeien beter aan.”

Ook de mens zelf is echter verantwoordelijk, meent het diensthoofd Groendienst. “Mensen gooien eten voor de vogeltjes in plaats van bijvoorbeeld een zakje met zaadjes in een boom op te hangen. Dat vinden ratten uiteraard een schitterend idee. Aan de serviceflats kwam iemand een tijdje geleden voortdurend eten gooien voor de vogels. We namen dat dan telkens weg en lieten zelfs een bordje met daarop ‘de dieren niet voederen’ achter. Een paar dagen later was het bordje verdwenen…” (zucht) “Ook kippenhouders treffen schuld. Heel wat inwoners vinden dat leuk: een paar kippetjes in de tuin. Maar die beesten zijn geen vuilnisbakken, hé. Wat ze laten liggen in hun ren, wordt voer voor ratten, die op nachtelijk bezoek komen.”

De gemeentelijke rattenvanger ligt volgens Ignace nochtans altijd op de loer. “Hij gaat altijd meteen ter plaatse bij de mensen als er een rat gesignaleerd is, loopt alle waterlopen constant af op zoek naar nesten en gebruikt een procedé waarbij een minimum aan gif te pas komt maar dat heel efficiënt is. Weet je, sinds het begin van de coronaperiode heeft hij al 40 nieuwe adressen, waar ratten werden gesignaleerd. Ik wil het niet minimaliseren maar één rat maakt nog geen plaag. Maar is er toch een probleem, dan zijn wij altijd op post…”

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier