‘Jupilerman’ vervuilt platteland, buurtbewoners waarschuwen met ‘Jupilertorens’

De palen zijn gemaakt uit stokken en opeengestapelde Jupilerblikjes. © TP
Redactie KW

Een ‘Jupilerman’ vervuilt het platteland van Westvleteren en Krombeke met blikjes. Dankzij mooimakers Bart en zijn kinderen is zijn gewoonlijke dumpplek sluikstortvrij, maar het probleem lijkt zich nu te verleggen.

Het lijken wel twee totempalen langs de landelijke Nachtegaalstraat in Westvleteren. De palen zijn gemaakt uit stokken en opeengestapelde Jupilerblikjes. Ervoor staan twee borden met de opschriften ‘NET opgeruimd’ en ‘Jupilerman!! Hou uw rotzooi bij’.

De waarschuwing komt van buurtbewoner Bart Rubben en zijn kinderen. “Als lokale Mooimakers ruimen we regelmatig afval in de buurt”, vertelt Bart. “Op die plaats aan de Nachtegaalstraat in Westvleteren lagen tientallen blikjes van het merk Jupiler. Amper een paar maand nadat we de plek opgeruimd hadden, lagen er opnieuw meer dan 80 blikjes en heel wat ander afval. Het is degoutant wat we allemaal aantroffen. De creatie met de blikjes was een idee van mij en mijn kinderen. We moesten iets doen. Niet om een heksenjacht te organiseren, wel om die persoon tot inzicht te brengen. Het kan niet dat iemand daar telkens blikjes gooit. Vanaf het moment dat onze creatie er staat, liggen er geen blikjes meer.”

Bekende dader

Maar het probleem lijkt zich te verleggen. Er liggen bijvoorbeeld ook Jupilerblikjes langs de naburige Linde- en Roggestraat in Westvleteren. Volgens Katy Dever, een inwoonster uit het naburige dorp Krombeke, volgt de sluikstorter een andere route. “Ja, ik vermoed wie de sluikstorter is, en ik ben van plan om aangifte te doen bij de lokale politie. Het gaat om iemand die grote dorst heeft voor en na zijn werk en dus rijdt onder invloed. Ook bij mijn straat – de Barlebuizestraat in Krombeke – worden Jupilerblikjes aangetroffen. De persoon, die het bord plaatste in de Nachtegaalstraat, heeft onze steun.”

Lokale politie Arro Ieper heeft voorlopig nog geen aangifte ontvangen van dergelijk sluikstortgedrag in de buurt.

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier