Izegem plaatst nieuwe korven om herfstbladeren efficiënter op te ruimen

© vadu
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Wie herfstbladeren van op het openbaar domein wil opruimen, doet dat in Izegem niet langer in bladzakken, maar wel in speciaal daarvoor bestemde korven. Dat systeem laat het toe om de bladkorven op een efficiënte manier te legen, met behulp van een maai-bladzuiger.

“De bladkorven zullen geplaatst worden in omgevingen met veel openbaar groen”, zegt schepen van groenbeleid Caroline Maertens (N-VA). “De bladkorven zijn er immers enkel voor bladeren van bomen van het openbaar domein. We plaatsen de bladkorven steeds zo centraal mogelijk, zodat iedereen er optimaal gebruik van kan maken.

Bladeren of ander privaat groenafval horen niet thuis in de bladkorven. “Binnen onze nieuwe aanpak zullen we zeker inzetten op het voorkomen van misbruik. Zo zullen we onder meer bordjes ophangen bij de bladkorven die eraan herinneren dat de korven enkel gebruikt mogen worden voor openbaar groenafval“, besluit schepen Maertens. Inwoners kunnen hun groenafval steeds verwerken in de tuin. Zo is een laag bladeren tussen je planten een ideale bescherming tegen vorst. Een hoop bladeren is dan weer de ideale winterslaapplaats voor egels, insecten, … Uiteraard kan je je groenafval ook steeds kwijt in de compostbak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier