Inwoners van Knokke-Heist richten vereniging op tegen testeiland

Redactie KW

Enkele inwoners en trouwe vakantiegangers van Knokke-Heist hebben de feitelijke vereniging ‘Stop het Eiland’ opgericht om de bouw van een testeiland voor de kust van de kustgemeente een halt toe te roepen.

“Ondanks eerdere uitspraken van staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer is de bouw van een testeiland nog niet van de baan. We blijven bekommerd om de negatieve gevolgen van zo’n eiland voor de toekomst van onze badstad”, klinkt het.

‘Stop het Eiland’ pleit in de eerste plaats voor een alternatieve manier om de kust te beschermen. Dat kan volgens hen gebeuren via stranduitbreiding en duinverhoging en -verbreding. De vereniging roept inwoners en vakantiegangers op om zo veel mogelijk bezwaarschriften in te dienen voor 28 september, de deadline voor het indienen van aanpassingen voor het Marien Ruimtelijk Plan.

“Studies hebben overduidelijk aangetoond dat er betere alternatieven zijn dan een eiland om de kust te beschermen tegen zware stormen en overstromingen. De bouw van het eiland zal er verder voor zorgen dat de golvende zee plaats zal maken voor een soort kanaal waar watersport beoefenen onmogelijk zou worden en zwemmen zelf levensgevaarlijk”, herhaalt de vereniging de pijnpunten. ‘Stop het Eiland’ gaat bovendien letterlijk de straat op en was vorige week bijvoorbeeld aanwezig op de Zwintriathlon en de Halve Triatlon van Knokke-Heist om mensen bewust te maken van de bouw van het testeiland en hen op te roepen een bezwaarschrift in te dienen.

De bekendste gezichten achter de vereniging zijn Frank Vanleenhove van Surfers Paradise, Thibault Vanden Berghe van Agentschap Het Zoute, deejay en ondernemer van het jaar Didier Engels en presentatrice Tiany Kiriloff.

(MM)

Alle informatie is terug te vinden op www.stopheteiland.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier