Inval in eendenbedrijf zorgt dat bijna helft van dieren sterft

De politie moest met momenten hardhandig optreden. © (Foto EFO)
Redactie KW

De inval van Animal Resistance in het eendenbedrijf in Bekegem van zaterdag heeft ervoor gezorgd dat bijna 50 procent van de dieren overleed.

“Op 9 november werd ons bedrijf overspoeld door activisten die strijden voor het dierenwelzijn”, opent Filip Callemeyn van Bekegemse foie gras. “Er werd de hele dag een stal bezet met eenden voor de productie van foie gras. Iedereen met een beetje hersens weet dat deze dieren geen stress verdragen. Wij als bedrijfsleiders zetten die in absolute rust en in de ideale huisvesting voor het welzijn van de dieren zelf. Er was een inval met 41 mensen in de stal die daar de hele dag over en weer liepen, gillen, bruuske bewegingen maken en zonder kennis van zaken de eenden proberen op een totaal verkeerde manier uit de kooien te trekken. Dan nog eens met veel gegil zich laten verwijderen door de politie. Deze domme actie door mensen die geen enkel benul hebben van hoe ze met deze dieren moeten omgaan heeft ervoor gezorgd dat we aan bijna 50 procent sterfte zitten. Er zijn tot nu al 183 dieren gestorven door dit optreden, Animal Resistance de dode dieren danken jullie.”

Filip Callemeyn verspreidde ook een foto met heel wat dode dieren op.

Inval in eendenbedrijf zorgt dat bijna helft van dieren sterft

Reactie Animal Resistance

Deze producent vertelt de media dat door ons toedoen 183 eenden zijn gestorven. We zijn niet verrast door deze beschuldigingen aangezien dit een veel voorkomende tactiek is die gebruikt wordt door boeren nadat dierenrechtenactivisten extreem leed blootstellen. Dit is echter nog nooit bewezen geweest door een rapport van een onafhankelijke dierenarts.

Er zijn echter heel wat andere factoren die we in acht moeten nemen. Zoals de heer Filip Callemeyn zelf vertelt waren de eenden op het einde van hun leven. Door de erbarmelijke omstandigheden waarin ze leven alsook de ziekte, leversteatose, die deze eenden verkrijgen door het proces van het dwangvoederen, zijn de dieren al heel erg ziek. Studies hebben aangetoond dat tijdens de laatste twaalf dagen er een verhoging van 20% in mortaliteit is. “Dwangvoederen is erkend als de oorzaak van deze hoge mortaliteits cijfers”, stelt ook Yvan Beck in zijn wetenschappelijk onderzoek naar dwangvoederen uitgevoerd door The Humane Society.

We waren voorbereid en voortdurend begeleid door onze eigen professionele dierenarts ter plaatse. Hierdoor hebben we uitermate rustig en correct gehandeld. Het onmiddellijk neerzitten, het niet gebruiken van flits op de camera’s en de rustige en lage toon van communicatie, is te zien op onze livestream. De politie daarentegen heeft geen enkele maatregels genomen, zoals onder andere de veiligheidsvoorschriften naar kledij of hun gedrag rond de dieren.

Zoals te zien is op onze video, die zaterdagochtend uitgebracht is, waren de ademhalingsproblemen en stress symptomen al erg duidelijk zichtbaar, alsook verwondingen. Door de brutale praktijken in deze stal linken de eenden menselijke interactie met traumatische ervaringen, daardoor zijn deze eenden abnormaal bang voor mensen.

Shaming-tactics zijn een vaak gebruikt middel om het publiek te doen geloven dat dierenrechtenactivisten meer leed toedienen dan diegene verantwoordelijk voor het daadwerkelijke leed en dood, dat dagdagelijks plaatsvindt in deze stal. Na het herbekijken van de genomen beelden is er overduidelijk vast te stellen dat er opzettelijke verwaarlozing plaatsvindt. “Eén beeld zal me altijd bijblijven. Zoals te zien is in onze laatst uitgebrachte video was er een eend waarvan zijn tong door een gapende wonde in zijn nek naar buiten stak”, vertelt Veronique Van Buynder, een activiste van Animal Resistance. “Gedurende de actie en bij het verlaten van de stal waren de eenden in dezelfde conditie als bij het betreden.”

Laat deze claims U dus niet afleiden van het feit dat er in dit bedrijf meer dan 100.000 eenden ieder jaar na een verschikkelijke lijdensweg gedood worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier