Intercommunale Imog koopt chiplezer voor overleden huisdieren

Met de chiplezer kunnen aangevoerde en gechipte huisdieren - honden en katten - worden geïdentificeerd. © LOO
Redactie KW

Intercommunale Imog koopt een chiplezer aan om overleden huisdieren te kunnen identificeren. Het idee komt van de Kortrijkse dierenartsen Valérie Huvaere en Joshua Dutré. “We hopen dat het project ook uitgebreid wordt naar de rest van Vlaanderen”, zeggen ze.

Imog is een erkende inzamelplaats voor overleden gezelschapsdieren. “Er zijn lekvrije zakken beschikbaar voor het aanleveren van deze dode dieren. Deze lekvrije zakken worden tijdelijk bewaard in afsluitbare recipiënten: een gekoelde en gesloten ruimte in afwachting van het ophalen door Rendac”, duidt Koen Delie, directeur Externe Zaken van Imog.

“Alle afhandelingen en administratie gebeuren volgens de wettelijke verplichtingen. De Imog-installatie is dag en nacht, 7 op 7 dagen, beschikbaar voor aanvoer. Heel wat openbare diensten zoals politie en brandweer maken van deze dienst gebruik.”

Vanuit de Dierenartspraktijk Overleie van Valérie Huvaere en Joshua Dutré in Kortrijk, werd het idee geopperd voor de aankoop van een chiplezer. Met dit voorstel trokken ze naar de Kortrijkse schepen van Leefmilieu en Dierenwelzijn Bert Herrewyn. De schepen trok ermee naar Imog.

Nummer met 15 cijfers

Imog kocht een toestel aan. “Het toestel kost amper 100 euro. Het kan dienstdoen in de grote regio. Met de chiplezer kunnen aangevoerde en gechipte huisdieren – honden en katten – worden geïdentificeerd via een nummer met 15 cijfers dat op een website moet worden ingevoerd. Zo kunnen we, wanneer nodig, de eigenaar verwittigen dat zijn huisdier gevonden is en hem zo geruststellen. Dat een dier gestorven is, is geen goed nieuws, maar zal de eigenaar helpen te berusten“, aldus Koen.

“We hopen dat het project ook uitgebreid wordt naar de rest van Vlaanderen”, zeggen de dierenartsen. Het personeel van Imog dat de baasjes telefonisch op de hoogte zal brengen, krijgt daarvoor een opleiding.

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier