Ieper zuivert vijvers met plantenmatten

De drijvende plantenmassa kan meehelpen in de strijd tegen de blauwwieren, omdat ze fosfaten opnemen uit het water © Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Ieper is de enige in Vlaanderen die op die manier meer leven in het water wil krijgen.

De stad Ieper zet plantenmatten in om de Majoorgracht aan de Ieperse vestingen en Zillebekevijver te zuiveren. De plantenmatten moeten ook soelaas bieden voor de blauwalgen in Zillebekevijver waar de stad jaarlijks mee te maken krijgt.

In 2013 startte de Ieperse milieudienst een proefproject om op de vrij steile oevers van de Majoorgracht (vestingen) meer water- en moerasplanten te ontwikkelen. Er werden tien drijvende eilandjes uitgezet met moeras- en oeverplanten en later kwamen er nog eens dertig bij. Nu is er een drijvende plantenoever gebouwd van 100 meter lang en 2,5 meter breed.

Recent is er ook zo’n mat van 60 meter lang uitgezet in Zillebekevijver. De drijvende plantenmassa kan meehelpen in de strijd tegen de blauwwieren, omdat ze fosfaten opnemen uit het water. Blauwalgen zijn een oud zeer in Zillebekevijver. Bijna jaarlijks moet de stad een recreatieverbod uitvaardigen door de aanwezigheid van de giftige brij.

Daarnaast zorgen de matten ook voor meer diertjes en organismen en de wortels pompen meer zuurstof in het water. Maar ook watervogels vinden er rust en gebruiken ze als broedplaats.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier