Ieper vaardigt oppompverbod uit voor onbevaarbare waterlopen

© (Foto TP)
Redactie KW

Door de droogte van de voorbije weken staat het water op de onbevaarbare waterlopen in het Ieperse grondgebied erg laag. Met de hittegolf in zicht houdt verder oppompen van water een risico in op drooglegging. Daarom geldt vanaf 6 augustus een oppompverbod voor alle onbevaarbare waterlopen op het grondgebied Ieper.

Na diverse meldingen ging ik gisterenavond met collega Despeghel het terrein op om te constateren dat het op heel wat plaatsen 1 voor 12 was”, zegt schepen voor landbouw en waterbeheer Patrick Benoot (Open Ieper).Na grondig overleg deze morgen kwamen we tot het besluit dat snel ingrijpen de enige mogelijkheid was. Wachten op het volgende provinciale wateroverleg was geen optie. Bij verbetering van de situatie kunnen we als stad evengoed weer snel schakelen.”

Alleen voor het eigen vee dat nog buiten staat en voor het aanmaakwater voor gewasbeschermingsmiddelen mag er nog beperkt opgepompt worden. Ook voor hulpdiensten geldt het verbod niet.Voor Dikkebus- en Zillebekevijver en voor de vestinggrachten bestaat al een algemeen verbod, goedgekeurd door de gemeenteraad in 2017.

Alternatieven voor land- en tuinbouw

Het oppompverbod geldt niet in het bufferbekken van Vlamertinge, maar alleen zolang het waterpeil voldoende hoog is. Men moet verplicht gebruik maken van de aanwezige infrastructuur en aansluitingen. Het is niet toegestaan om zelf leidingen in het bufferbekken te leggen. Er kunnen plaatselijk beperkingen gelden. Het is enkel toegestaan om tussen 5.30 en 22 uur te pompen. Wachtende voertuigen moeten hun motor afleggen. In Vlamertinge wordt dit aan de Cerfstraat met een vlag aangegeven. Een gele vlag geeft aan dat er enkel water mag gebruikt worden voor prioritair land- en tuinbouwgebruik en de brandweer in geval van nood. Een rode vlag duidt op een oppompverbod.

Landbouwers kunnen ook gebruikt maken van het effluent van Aquafin aan de Diksmuidseweg 170. Dit gezuiverd afvalwater is enkel geschikt voor irrigatie en bewatering. Voor het afhalen van water moet je vooraf een overeenkomst afsluiten. Oppompen kan tussen 8 en 16.30 uur.

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier