Het leven van de meeuw was de laatste jaren geen pretje

Het leven van een meeuw is de laatste jaren geen pretje. © GF
Hannes Hosten

Meeuwen opgejaagd wild? Aan de kust zullen maar weinig mensen dat geloven. Meeuwen zijn juist alom tegenwoordig in het straatbeeld, krijsen van ‘ ochtends vroeg, laten een spoor van vuilnis achter door huisvuilzakken open te pikken en de meest agressieven onder hen pikken zo het eten uit je handen op de Oostendse Visserskaai.

Toch is het leven van een meeuw de laatste jaren geen pretje. Tot 2010 broedde 90% van de Vlaamse meeuwen in de haven van Zeebrugge. Toen hadden ze daar nog plaats zat. Maar door het volbouwen van de industriezones in de haven bleef alsmaar minder plaats over en de terugkeer van de vos pakte de vogels letterlijk op hun nest.

Massale verhuizing

Dat verklaart een serieuze inzinking van het aantal broedparen in Vlaanderen – van bijna 8.000 in 2011 naar nog geen 3.000 in 2014, maar ook de massale verhuizing naar de stadscentra en andere plaatsen, waar ze intussen weer aan een opmars bezig zijn. In tegenstelling tot de toerist komt de meeuw dus helemaal niet voor zijn plezier naar hartje Oostende of Blankenberge. Van nature broeden ze zelfs veel liever op de grond dan op de daken.

“Nieuwe broedplaatsen: voor de natuur en uit welbegrepen eigenbelang”

Waarom de meeuwen naar onze badplaatsen zijn komen broeden? Simpel, omdat ze van hun vorige broedplaatsen zijn weggejaagd. De meesten zochten het niet al te ver en zijn aan de kust gebleven. Waar ze nieuwe voedselbronnen zochten en vonden: de vuilniszak, de Visserskaai. Maar omdat we hen weer aan het wegjagen zijn – met drones, nepeieren en misschien zelfs de pil – zullen ze weer nieuwe plekken zoeken. Meer in het binnenland, dieper in West-Vlaanderen. Dat is al bezig: er worden nu al broedparen geteld in Gistel, Oudenburg, Veurne en Zedelgem, maar ook in Gent, Antwerpen en zelfs Genk.

Natuurbehoud

Vandaar dat het voorstel om broedplaatsen voor te behouden aan de meeuwen nog zo gek niet is. Uit natuurbehoud, omdat Vlaanderen zich geëngageerd heeft om de meeuw te beschermen. Maar ook uit welbegrepen eigenbelang: als we de meeuw aan de kust verjagen, verplaatst het probleem zich gewoon naar het binnenland. Eigenlijk zijn we zelfs al te laat, want de meeuw heeft zelf al die weg gevonden.