Het bodemverwerkend bedrijf Devamix/BSV krijgt proeftermijn van een jaar

Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Het Stasegems bodemverwerkingsbedrijf BSV/Devamix nv diende eerder een aanvraag in voor de hernieuwing van de omgevingsvergunning en een aantal aanpassingen aan de vergunde situatie. De huidige vergunning vervalt namelijk op 15 februari 2021.

Het gaat in de aanvraag onder meer over ‘vereenvoudiging afvalstoffenverwerking’ en ‘uitbreiding met de verwerking – opslag en zeven – van grond en/of puin verontreinigd met asbest’. Daartegen kwam protest van het Actiecomité ‘geen asbest in ons nest’ en Milieuzaken Stasegem. Zij verzamelden ruim 1.200 handtekeningen en een 800-tal bezwaarschriften. Ook de stad Harelbeke en de gemeente Zwevegem gaven een negatief advies. De omgevingsvergunningscommissie van de provincie gaf ook een negatief advies en stelde een paar voorwaarden op om de vergunning toch te kunnen krijgen.

Op 22 oktober besliste de deputatie – bij wie de uiteindelijke beslissing lag – dat er voor de huidige exploitatie van Devamix/BSV een proeftermijn van één jaar zal zijn met een evaluatie na 6 maanden waarin de huidige exploitatie, met extra voorwaarden rond onder andere stofverspreiding – gekoppeld aan acties -, zal geëvalueerd worden. De buurt wordt daarbij betrokken. Het bedrijf communiceerde eerder al dat ze het stuk rond asbestverwerking uit de huidige aanvraag halen en dat wordt nu ook bevestigd.

Daarmee volgt de deputatie het advies van de stad en de vele bezwaren uit de buurt. “Een duidelijk signaal ook vanuit de provincie dat een leefbare en gezonde buurt van levensbelang is. De toekomst zal uitwijzen hoe dit verder evolueert, maar dit is alvast een zeer positief signaal”, zegt schepen van Milieu Tijs Naert (Groen).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier