Hengel- en captatieverbod in Nieuwpoortse Koolhofput en Koolhofvaart door blauwalgen

De blauwalgen zijn zeer giftig voor mens en dier. Wandelaars laten dan ook het best hun hond geen duik in het water nemen. © DVL
Redactie KW

Bezoekers zijn gewaarschuwd: de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft in het water van de Koolhofput en de Koolfhofvaart blauwalgen vastgesteld. En dat kan gevaarlijk zijn voor mens en dier.

De VMM neemt op verschillende plaatsen regelmatig waterstalen om de kwaliteit en de staat van het water te controleren. Dat kan soms minder goed nieuws opleveren, niet in het minst in warme tijden, en dat is nu het geval voor de Koolhofput en de Koolhofvaart in Nieuwpoort waar nu de aanwezigheid van blauwalgen werd vastgesteld.

De Koolhofput is het nieuwste provinciaal domein en onderging heel wat aanpassingen om het aantrekkelijker en toegankelijker te maken. De natuurzone werd onmiddellijk populair bij wandelaars en fietsers, maar ook bij hengelaars. En die moeten nu allemaal uitkijken.

Giftig

“Inderdaad, blauwalgen kunnen zeer giftig zijn voor mens en dier”, waarschuwt schepen van Milieu Kris Vandecasteele (CD&V). “Daarom is nu een hengelverbod ingesteld. Zwemmen en varen op de vaart en de put mocht toch al niet, maar nogal wat wandelaars lieten hun hond een frisse duik in het water nemen. Niet doen, dus. Blauwalgen gedijen in warm en stilstaand water, waar bovendien veel voedsel aanwezig is. Dat is hier duidelijk het geval.”

Er geldt meteen ook een captatieverbod. “Langs de Koolhofvaart liggen verschillende weiden waarop vee graast en die dieren mogen in geen geval van het water drinken. Een aantal fikse regenbuien en het probleem is opgelost, maar het ziet er niet naar uit dat we ons de komende dagen aan zoiets mogen verwachten, integendeel”, zegt de schepen nog.

Voorlopig stelde de VMM tijdens hun testen geen andere vervuiling vast en stelt zich onder meer in het Spaarbekken geen probleem. “Maar we blijven waakzaam”, besluit Kris Vandecasteele. (DVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier