Help mee vogels tellen op Internationale vogeltrekdagen in Zwin Natuur Park

De visarend is een van de vele zeldzame vogels die je in het Zwin Natuur Park kan spotten. (foto DM)
Redactie KW

Op zaterdag 3 en zondag 4 oktober staat het Zwin Natuur Park volledig in het teken van de Internationale Vogeltrekdagen. Een must voor alle vogel- en natuurliefhebbers. “In meer dan 40 Europese landen worden dit weekend trekvogels geteld. Een uitgelezen plek daarvoor is het Zwin. Als internationale luchthaven voor vogels schaart het Zwin Natuur Park zich hiermee achter het initiatief van Eurobirdwatch 2020. Tijdens het EuroBirdwatch-weekend tellen duizenden vogelliefhebbers in heel Europa de trekvogels op hun tocht richting het zuiden”, vertelt Zwindirecteur Ina Dewasch.

“Een uitgelezen plek om volop te genieten van de vogeltrekdagen is het Zwin. Hier is het rond deze tijd van het jaar bijzonder druk want ons Natuur Park is niet voor niks de luchthaven voor vogels. In het Zwin Natuur Park zijn door de jaren heen al ruim 300 verschillende vogelsoorten gespot inclusief speciale vogelsoorten zoals de Langstaartklauwier in 2017. Meer dan 100 soorten broeden hier”, vertelt Ina Dewasch.

“Begin oktober kan men ruim 150 vogelsoorten waarnemen in het Zwin Natuur Park. Veel van die soorten zijn onderweg van broed- naar wintergebieden. Sommige zijn gemakkelijk te zien maar andere soorten zijn schaars of zeldzaam. Bijzondere vogelsoorten die men hier momenteel kan waarnemen zijn onder andere de lepelaar, grote zilverreiger, kleine rietgans, visarend, blauwe kiekendief, bladkoning, ijsgors…”

Duizenden vogels

“De ligging van het Zwin Natuur Park Zwin Natuur Park aan de kust zorgt ervoor dat het gebied belangrijk is voor trekvogels. Op sommige dagen vliegen er duizenden vogels voorbij. De vogeltrekdagen zijn voor het Zwin Natuur Park veel meer dan dagen waarop we extra info geven aan de bezoekers. Wij spelen een belangrijke rol in het wetenschappelijk onderzoek over de vogeltrek.”

“Op de panoramatoren kunnen bezoekers straks de vogeltrek meemaken onder de deskundige begeleiding van een van onze 16 Zwingidsen die dit weekend klaar staan. De gidsen geven onder meer uitleg over de nieuwe ontvangstinstallatie Motus waarvan er amper vier zijn in België. Die installatie vangt signalen op van rondtrekkende vogels en zelfs van vleermuizen die uitgerust zijn met een kleine zender. Zo kunnen hun trektochten wetenschappelijk gevolgd worden”, geeft Ina verder uitleg.

“Ook in onze permanente tentoonstelling staat het thema Vogeltrek uitgebreid in de kijker. In de voederhut geeft een gids het hele weekend, van 10.30 tot 16.30 uur, informatie over de vogels die aan de hut voedsel komen zoeken. Aan de ringhut worden tussen 10 en 12 uur vogels geringd. Bezoekers kunnen de vogels van dichtbij bekijken en zien hoe de ringer te werk gaat. Het ringen van vogels gebeurt in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.”

“Op zaterdag 3 oktober om 14 uur en zondag 4 oktober om 10.30 en 14 uur, organiseren we weekendwandelingen. Voor kinderen is er van alles te beleven. Zij kunnen tussen 11 en 17 uur in het kijkcentrum leuke vogelspelletjes spelen zoals een vogelmemory, vogelkwartet en vogelbingo of ze kunnen vogelpuzzels maken” eindigt Ina Dewasch

Ticket vooraf reserveren

In het kader van corona is het belangrijk dat bezoekers op voorhand een toegangsticket reserveren via de website of telefonisch. Er worden 50 bezoekers per halfuur toegelaten of zo’n 600 per dag.

Info: www.zwin.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier