Harelbeke zet in op minder vervuiling en betere luchtkwaliteit met vrachtwagen op CNG

V.l.n.r.: schepen van Financiën Kathleen Duchi, Pieter-Jan Verraes, Yann Raes, Siegfried Sohier, schepen van Milieu, Energie en Duurzaamheid Tijs Naert. © LOO
Redactie KW

De eerste milieuvriendelijke vrachtwagen op CNG gaat op 11 juni in gebruik. Het gaat om een investering van 150.000 euro.

Het inzetten van de nieuwe CNG vrachtwagen past in het kader van Overheidsopdrachten om als stad of gemeente te zorgen voor een duurzaam, energiezuinig en milieuvriendelijk beleid.

CNG staat voor Compressed Natural Gas: dat is aardgas onder druk, voornamelijk gebruikt als voertuigbrandstof. Het is goedkoper dan benzine en diesel. “De wagen is redelijk uniek in de regio. Het gas is met een mooiere verbranding dan benzine of diesel een stuk milieuvriendelijker en op lange termijn goedkoper. Bij het werk bleef de motor soms draaien en kwamen dampen vrij. Nu niet meer, dat is gezonder voor de mensen en de omgeving en de luchtkwaliteit”, weet schepen van Milieu, Energie en Duurzaamheid Tijs Naert, die de sleutels van de nieuwe vrachtwagen plechtig overhandigde aan Siegfried Sohier van de Stadsdiensten.

“De wagen is nagelnieuw op de kraan na. Het gas zit in acht cilinders, vier langs elke kant van de wagen: goed voor 180 kilogram. Tanken wordt gedaan bij Imog”, weet Siegfried. De investering bedraagt zo’n 150.000 euro.

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier