Harelbeke zet in op geveltuintjes: “Groen plekje vlakbij geeft een heel goed gevoel”

Schepen van Milieu en groen Tijs Naert bij de geveltuin van Mariette. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Nog tot en met 5 september kan je bij de stad een aanvraag indienen voor een geveltuintje. De stad legt dat tuintje aan voor jou, het onderhoud moet je zelf doen.

Harelbeke wil blijven werken aan een bio-diverse, duurzame, natuur- en milieuvriendelijke stad. “Daarom stimuleren we de aanleg van een geveltuin via een wedstrijd”, zegt schepen van Groen en Milieu Tijs Naert (Groen). Een geveltuin is een smalle groenstrook aan de straatkant met klimplanten en/of vaste planten.

“Geveltuinen verbeteren niet alleen de luchtkwaliteit doordat planten zuurstof produceren en fijn stof filteren. Ze brengen ook extra groen, natuur en biodiversiteit in je straat. Het groen beschermt je gevel tegen weer en wind, verkoelt het tijdens hitte en zorgt ervoor dat het gebouw niet té sterk afkoelt in de winter. Bovendien zijn vogels en insecten er dol op: ze vinden er voedsel, maken er een nest of rusten er uit op doortocht. En uiteraard geeft zo’n groen plekje voor je deur ook gewoon een heel goed gevoel.”

Inspiratie

Wil je graag ook een beetje extra groen voor je deur? Tot 5 september kan je een aanvraag indienen voor een geveltuintje. “Let wel: wij leggen aan, het onderhoud is voor de eigenaar zelf. Aan de aanvraag zijn enkele specifieke en gemakkelijke voorwaarden verbonden. Die kan je nalezen op de website van de stad Harelbeke. “Na 5 september selecteren we een aantal van de ingediende aanvragen, met de bedoeling om de aanleg te starten in het najaar. Het uitbreken van een tegel op het voetpad, het opruimen van het afgebroken materiaal en de aanleg van de geveltuin wordt door de stad en enkele vrijwilligers van de werkgroep ‘geveltuintjes’ – een project uit Hallo Harelbeke! – gedaan”, weet de schepen. “We verwachten dat alle aanlegde geveltuintjes door de eigenaars in stand gehouden worden: dit wil zeggen verzorgen van planten, maar ook dode planten vervangen….”

Enkele voorbeelden van bestaande geveltuintjes en een aantal soorten planten die in aanmerking komen, zijn ter inspiratie te bekijken op de website van de stad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier