Het H3-virus rukt verder op. In de laatste dagen werd het virus ontdekt in 49 pluimveebedrijven, zegt de sector. Iets meer dan een week geleden was dit nog maar in 27 bedrijven het geval. De besmettingen zijn geconcentreerd in een beperkt gebied in West-Vlaanderen. Daarnaast zijn er enkele besmettingen in Oost-Vlaanderen, en telkens eentje in de provincies Antwerpen en Luik.

Het virus is volledig onschadelijk voor de mens en de voedselketen, benadrukt het FAVV. Kippen en eieren mogen dus zonder enig gevaar opgegeten worden en in de winkels liggen. Het virus maakt enkel het pluimvee ziek. Dieren worden depressief, leggen minder eieren of eten en drinken minder. In het ergste geval kunnen ze aan het virus sterven. "In enkele dagen tijd ging de productie naar zo goed als 0 eieren", vertelt een landbouwer. "Hoe zijn we zelf als we ziek zijn? Wij eten en drinken ook niet meer."

Klap voor de boeren

In het Staatsblad werden maandag enkele maatregelen gepubliceerd om de verspreiding van het H3-virus tegen te gaan. In het ministerieel besluit gaat het onder meer over het ontsmetten van voertuigen in commerciële pluimveebedrijven, het beperken van de toegang tot de stallen en de afvoer en verwerking van mest uit bemestte stallen.

Een goede eerste stap, zeggen Boerenbond en de Landsbond van Pluimveehouders, maar zij blijven aandringen op een regeling voor "een gecoördineerde ruiming van besmette stallen", aldus Boerenbond-woordvoerster Vanessa Saenen. Minister Ducarme had immers eerder aangekondigd dat dieren die besmet zijn met het virus of symptomen ervan vertonen, geslacht zouden worden, en dat de betrokken pluimveehouders zouden worden vergoed. Maar die regeling laat op zich wachten, volgens de Boerenbond omdat Europa er nog niet mee instemt. "Het voorstel om de ruiming te bekostigen met geld van de sector (via het sanitair fonds) wordt beschouwd als illegale staatssteun", legt Saenen uit. Er is overleg bezig om toch met de ruimingen te kunnen starten. "Elke dag dat er niet drastisch kan worden opgetreden, is een dag extra dat de ziekte zich verder kan verspreiden", besluit Saenen.

In West-Vlaanderen zijn landbouwers al overgegaan tot het preventief ruimen van hun stallen, zeker na het eerste bericht dat er een financiële vergoeding zou komen. Als dat de komende dagen niet in orde komt, zullen zij grote verliezen lijden. Sommigen spreken van een verlies van 100.000 euro. Een zoveelste klap voor de sector die de jongste jaren niet gespaard is gebleven van tegenslagen.

(ON/BELGA)

Het H3-virus rukt verder op. In de laatste dagen werd het virus ontdekt in 49 pluimveebedrijven, zegt de sector. Iets meer dan een week geleden was dit nog maar in 27 bedrijven het geval. De besmettingen zijn geconcentreerd in een beperkt gebied in West-Vlaanderen. Daarnaast zijn er enkele besmettingen in Oost-Vlaanderen, en telkens eentje in de provincies Antwerpen en Luik. Het virus is volledig onschadelijk voor de mens en de voedselketen, benadrukt het FAVV. Kippen en eieren mogen dus zonder enig gevaar opgegeten worden en in de winkels liggen. Het virus maakt enkel het pluimvee ziek. Dieren worden depressief, leggen minder eieren of eten en drinken minder. In het ergste geval kunnen ze aan het virus sterven. "In enkele dagen tijd ging de productie naar zo goed als 0 eieren", vertelt een landbouwer. "Hoe zijn we zelf als we ziek zijn? Wij eten en drinken ook niet meer." In het Staatsblad werden maandag enkele maatregelen gepubliceerd om de verspreiding van het H3-virus tegen te gaan. In het ministerieel besluit gaat het onder meer over het ontsmetten van voertuigen in commerciële pluimveebedrijven, het beperken van de toegang tot de stallen en de afvoer en verwerking van mest uit bemestte stallen. Een goede eerste stap, zeggen Boerenbond en de Landsbond van Pluimveehouders, maar zij blijven aandringen op een regeling voor "een gecoördineerde ruiming van besmette stallen", aldus Boerenbond-woordvoerster Vanessa Saenen. Minister Ducarme had immers eerder aangekondigd dat dieren die besmet zijn met het virus of symptomen ervan vertonen, geslacht zouden worden, en dat de betrokken pluimveehouders zouden worden vergoed. Maar die regeling laat op zich wachten, volgens de Boerenbond omdat Europa er nog niet mee instemt. "Het voorstel om de ruiming te bekostigen met geld van de sector (via het sanitair fonds) wordt beschouwd als illegale staatssteun", legt Saenen uit. Er is overleg bezig om toch met de ruimingen te kunnen starten. "Elke dag dat er niet drastisch kan worden opgetreden, is een dag extra dat de ziekte zich verder kan verspreiden", besluit Saenen. In West-Vlaanderen zijn landbouwers al overgegaan tot het preventief ruimen van hun stallen, zeker na het eerste bericht dat er een financiële vergoeding zou komen. Als dat de komende dagen niet in orde komt, zullen zij grote verliezen lijden. Sommigen spreken van een verlies van 100.000 euro. Een zoveelste klap voor de sector die de jongste jaren niet gespaard is gebleven van tegenslagen.(ON/BELGA)