Grote dijkbreuk tussen ‘Blinker en Stinker’ in Dudzele

Grote dijkbreuk tussen Blinker en Stinker in Dudzele door vossenhol. De middenberm is helemaal doorgespoeld. © MVN
Redactie KW

In de nacht van zaterdag op zondag is een grote dijkbreuk ontstaan tussen het Leopoldskanaal en het Schipdonkkanaal. In de volksmond worden de kanalen ook wel Blinker en Stinker genoemd.

Door het grote gat stroomde het water van het Schipdonkkanaal door naar de tegenoverliggende berm. Deze werd helemaal uitgehold.

De straat Leopoldsvaart-Noord tussen de N376 en de Koolkerksesteenweg is dan ook helemaal afgesloten voor alle verkeer. Het wegdek is onderaan helemaal uitgehold.

Volgens dijkgraaf A. Wyffels komt de dijkbreuk door een groot vossenhol midden de berm. Het water heeft zijn weg gevonden door de vele gangen en heeft plots de ganse berm meegesleurd.

Het waren passanten die vannacht een boom op de weg zagen, die de hulpdiensten verwittigden. Bij aankomst van politie en brandweer werd de dijkbreuk vastgesteld.
Het waren passanten die vannacht een boom op de weg zagen, die de hulpdiensten verwittigden. Bij aankomst van politie en brandweer werd de dijkbreuk vastgesteld.© JVM

Een geluk dat het peil van het water momenteel in de beide kanalen niet hoog staat. Het wordt in ieder geval een hele klus om de beide dijken te herstellen en verstevigen, want de dijk is over een afstand van 30 meter weggespoeld. Daardoor is de stabiliteit van de weg niet meer te gegarandeerd en is de weg tussen Zelzatebrug en de Koolkerkesteenweg voor alle verkeer afgesloten.

“Door het grote niveauverschil tussen de twee waterwegen stroomde het water van het ene kanaal in het andere”, zegt Liliane Stinissen van waterwegbeheerder de Vlaamse Waterweg. “Door de kracht van het water werd ook een stuk van de landdijk weggespoeld, maar die is verder intact. Naar de oorzaak blijft het gissen, want alles is natuurlijk weggespoeld.”

Een aannemer is zondag begonnen met het stabiliseren van de middendijk. “Het is nog nooit eerder gebeurd dat er 30 meter dijk zomaar wegspoelt”, vertelt burgemeester van Damme Joachim Coens. “Daarom hebben we de aannemer gevraagd om ook te controleren of er nog zwakke plekken in de dijk zijn.”

Na het bouwverlof worden de dijk en de weg hersteld. Voor de duur van de werken moet het verkeer tussen de Zelzatebrug en Oostkerkestraat-Koolkerkesteenweg omrijden via Westkapelle.

(MVN / JVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier