Grootste pompoen komt uit Ardooie, langste maïs uit Deerlijk

© (Foto GV)
Redactie KW

Zondagnamiddag organiseerden KVLV, Landelijke Gilde en Ziekenzorg uit de Zwevegemse deelgemeente Sint-Denijs, al voor de achttiende keer een pompoenweging en groentewedstrijd in OC Ter Streye.

De meeste aandacht gaat uiteraard naar de pompoenen. Er werden niet minder dan 20 grote exemplaren aangeboden. Na hen zorgvuldig gewogen te hebben, bleek het winnende exemplaar van Ward Boone uit Ardooie te zijn. Zijn pompoen woog 476 kg.

Vorig jaar won hij ook de wedstrijd, weliswaar met een exemplaar dat 35 kg zwaarder was. Zoals gewoonlijk wil de winnaar niet veel geheimen prijsgeven. “Veel naar kijken, goed verzorgen en voldoende water geven. Dit jaar hadden we wel te kampen met de warme droge zomer. Vandaar dus wellicht het mindere resultaat”, zei de jonge winnaar. Hij is al vijf jaar bezig met het kweken van dergelijke pompoenen, maar zag de eerste twee jaar de oogst mislukken.

Tweede werd Bram Cremelie uit Deerlijk met een exemplaar van 367,5 kg. De derde plaats werd ingenomen door Edward Vercruysse met een pompoen van 253 kg.

Opvallend was ook de de grote maïsplant, gekweekt door bakker Frank Vanwynsberghe uit Sint-Lodewijk Deerlijk. De plant had een hoogte van net geen 5 meter. “Ik kreeg het zaad van iemand uit de familie, samen met zaad om pompoenen te kweken. Ik ben ook lid van het pompoencomité in Sint-Lodewijk en dacht dat het dus wel aangewezen was dat ik grote pompoenen kon kweken. Om eerlijk te zijn, de pompoenen vielen dit jaar wel een beetje tegen. De maïs daarentegen werden groter en groter. Zelfs bij hevige windvlagen knakten de stengels niet af.”

(GV – Foto GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier