Groen Zwevegem wil statiegeld op blikjes

Groen Zwevegem roept het gemeentebestuur op om zich aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie. © GV
Redactie KW

Met een korte actie en een open brief roept Groen Zwevegem het gemeentebestuur op om zich aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie.

Groen Zwevegem roept de gemeente Zwevegem als groene gemeente op om niet achter te blijven en niet te wachten op de studie van Interafval. Sinds begin december hebben reeds verschillende Vlaamse steden en gemeenten zich aangesloten bij de Statiegeldalliantie. “Deze Statiegeldalliantie past perfect in de actie Mooimakers, waar de gemeente Zwevegem zich ook al voor geëngageerd heeft, onder andere met een actieweekend op 23 en 24 maart. ‘t Alternatief en vele vrijwillige ‘mooimakers’ doen trouwens ook schitterend werk om Zwevegem zwerfvuilvrij te houden”, vertelt Eddy Loosveldt van Groen.

Het zwerfvuil, waar blikjes en flessen een groot deel van vormen, is een grote kostenpost voor de gemeente. “De jaarlijkse zwerfvuilkost voor Zwevegem wordt geraamd op zo’n 550.000 euro. Daarbij komen nog eens zo’n 130.000 euro aan indirecte kosten zoals sensibilisering, inzet van vrijwilligers, zwerfvuilactiviteiten… Met statiegeld zouden deze kosten, waarvoor de belastingbetaler nu moet opdraaien, drastisch kunnen verminderen.”

Volgens Loosveldt zit het statiegeld er wellicht wel aan te komen, want milieuminister Joke Schauvliege verklaarde al meermaals in de plenaire vergadering van het Vlaams parlement dat ze statiegeld wil invoeren.

Om hun actie wat kracht bij te zetten, gingen enkele mensen van Groen woensdagnamiddag zwerfvuil oprapen in de omgeving van de Moenstraat in Sint-Denijs. Hun korte actie leverde wel een gigantische buit op, van vooral… blikjes.

(GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier