Groen voert actie in Marke: “Aan dit tempo duurt het 500 jaar om doel te behalen”

De partij voerde dinsdag actie in Marke. © gf
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Tien jaar geleden besliste de Vlaamse regering om in de Leieregio 500 ha zogenaamde natte natuur in ere te herstellen. Onder andere het kleine natuurgebied ‘t Schrijverke langs de Leie in Marke is daar een voorbeeld van. Uit recente cijfers, verzameld door Vlaams parlementslid Jeremie Vaneeckhout (Groen) blijkt dat op vandaag 4 ha is ingericht en 13,6 ha is in een bepaalde vorm van voorbereiding. “Dit zijn dramatische cijfers”, klinkt het bij Groen. De partij voerde dinsdag dan ook actie in Marke.

“Aan dit tempo bereikt Vlaanderen zijn doelstelling in het jaar 3260, dit is echt om van te huilen”, aldus Jeremie Vaneeckhout. “Zelfs als alle terreinen in voorbereiding, de komende vijf jaar zouden worden gerealiseerd, komen we in 2025 op 17,6 ha. Op dat tempo duurt nog altijd 500 jaar. Dat is onaanvaardbaar. Minister Demir moet het ambitieniveau drastisch omhoog halen.”

Onder druk

Provincieraadslid Maarten Tavernier vult aan: “Tegelijk stelt Groen vast dat ook andere, bestaande natte, groene zones onder druk komen. Plannen van de Vlaamse Waterweg omtrent de Leie, maar ook voor het kanaal Bossuit-Kortrijk, bedreigen ook bestaande zones als ‘t Schrijverke, de open ruimte Patersmote, de Oude Leie-arm tussen Kortrijk-Harelbeke- Kuurne, de Venning,… Deze laatste werd gerealiseerd als compensatie voor het aansnijden van LAR Zuid, maar dreigt nu dus zelf op de schop te gaan.”

De aanleg van zogenaamde ‘passagestroken’ voor grote boten zou volgens Groen grote happen nemen uit de

open ruimte en bestaande natuurgebieden langs de Leie, waaronder ook natuurgebied ‘t Schrijverke. “Dit is niet het scenario dat voorzien werd in het opgemaakte MER (milieu-

effectenrapport) en voor Groen een absolute No Go”, aldus het raadslid.

Al veel te weinig

Ook Kortrijks gemeenteraadslid en regiovoorzitter Matti Vandemaele was dinsdag aanwezig op de actie. “Wij zijn heel bezorgd. Niet alleen komt Vlaanderen zijn beloofde engagementen niet na. Daarnaast dreigen ze nog bestaande gebieden te vernietigen. We hebben in onze stad en bij uitbreiding de regio al veel te weinig van deze gebieden. Het is onbegrijpelijk dat dit anno 2020, in tijden van betonstop, nog op tafel komt.”

Groen belooft er zowel in het Vlaams Parlement als in Kortrijk en omgeving op aan te dringen om de voorliggende plannen af te voeren én het rivierherstel te versnellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier