Groen jasje voor Sinksen: “25.000 bekers, nu nog handen om af te wassen”

Kelly Detavernier, Sarah Vandenbroucke, Gunter De Coninck, Karl De Preter, Loïc Van De Walle en Bert Herrewyn bij de lancering van de herbruikbare bekers. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Vanaf volgend jaar mag van de overheid jouw pintje op Alcatraz, de Kortrijkse braderie of het schoolfeest van je kinderen enkel nog in een herbruikbare beker getapt worden. Maar zo lang wil het Kortrijkse stadsbestuur niet wachten. Ze investeerden dit jaar in 25.000 herbruikbare bekers die ze voor het eerst echt uittesten tijdens de Sinksenfeesten. En daar stopt het niet. Een verplicht vegetarisch aanbod, gratis openbaar vervoer en minder flyers. Sinksen moet koste wat het kost duurzamer en groener. Maar is dat wel haalbaar voor iedereen?

Vanaf 2020 is het verboden om drank te serveren voor eenmalig gebruik bij publieke evenementen. Met andere woorden: dood aan de wegwerpbeker! En wees nu eerlijk, geen mens die al de internetvideo zag van de schattige schildpad verstrikt in een plastic zak of de weemoedige walvis die een trieste dood sterft met kilo’s plastiek in zijn maag, kan zich verzetten tegen dat plan. Een overweldigende meerderheid van de Kortrijkzanen die iets organiseren tijdens de Sinksenfeesten koos er dan ook voor om mee te stappen in het proefproject van de stad.

Voor alle dranken

Concreet kocht het stadsbestuur maar liefst 25.000 herbruikbare bekers aan om te verdelen onder de verschillende evenementen die dit weekend plaatsvinden. Kosten, noch moeite werden gespaard. De bekers hebben een uniek ontwerp dat verwijst naar een propere Leie. Daarnaast koos het bestuur voor polypropeleen als grondstof. Dat is iets duurder, maar krasbestendig en vrij flexibel. “Op de zijkant staan verschillende maateenheden zodat je er eigenlijk alles in kan gieten“, weet schepen van Milieu en Klimaat Bert Herrewyn (SP.A). “Dat kan gaan van frisdrank en water, over bier en wijn tot zelfs shotjes sterke drank.”

Medewerkers van de stadsdiensten zullen de bekers brengen en ophalen. Enkel voor de afwas staan de organisatoren zelf in. De schepen moet toegeven dat daar nog wel wat kinderziektes kunnen optreden. “Wij doen de afwas achteraf nog eens grondig over, zodat alles hygiënisch blijft”, legt hij uit. “Maar tijdens het evenement zelf moeten de organisatoren de handen uit de mouwen steken. Dat wordt in het begin misschien wat moeilijk, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat uiteindelijk los zal lopen.”

De bekers doorstaan hun vuurproef onder andere in het Begijnhofpark, aan de Leieboorden, aan de skatebowl, op het Vandalenplein en op de Houtmarkt. Ook Kortrijk Loopt zal op maandag al zijn lopers bevoorraden met herbruikbare bekers, dat is een unicum in Kortrijk. Loopwedstrijden staan ervoor gekend veel afval te creëren omdat de dorstige lopers vaak hun bekers gewoon langs de kant van de weg gooien. De waarborg bedraagt 1,10 euro, oftewel een FIK-jeton. Dat is 10 cent meer dan toen de munten gelanceerd werden. De lopers moeten die uiteraard niet betalen. Het project kwam tot stand in samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen en kost de stad 8.000 euro. “De vraag kwam in de eerste plaats van de organisatoren zelf”, aldus de schepen van Evenementen Kelly Detavernier (N-VA). “Als stad geven we daarom het goede voorbeeld. We hebben alle organisatoren persoonlijk gecontacteerd met de vraag of we bekers bij hen mochten leveren. Hopelijk kunnen we een trend zetten.”

Te klein

Maar niet iedereen ziet heil in de groene droom van Kortrijk. Anne Marie Sanchez en haar man Jouen Deremaux van La Bodeguita del Medio in de Stationsstraat bedankten vriendelijk voor het voorstel. De beroemde Cubaan trekt nochtans elk jaar honderden dansers naar hun straat met swingende muziek en lekkere cocktails. “Voor de duidelijkheid, ik denk echt wel aan het milieu”, verdedigt Anne Marie zich. “We hebben hier al geëxperimenteerd met ijzeren rietjes bijvoorbeeld. Maar het moet wel haalbaar blijven. Om te beginnen zijn de bekers te klein voor onze cocktails. Zelf grotere bekers laten maken hebben we overwogen, maar dat is te duur. En mensen naar buiten laten gaan met glazen raadt de politie af vanwege de veiligheid. Bovendien zien we die glazen dan nooit meer terug. Daarnaast moet je zelf instaan voor de afwas. Aangezien dat hier met de hand gebeurt, wil dat zeggen dat ik extra personeel moet zoeken. Mocht de stad een afwasdienst voorzien, zou ik het misschien overwegen.” (lacht)

De meerderheid van de organisatoren neemt afscheid van de wegwerpbekers.
De meerderheid van de organisatoren neemt afscheid van de wegwerpbekers.© AN

Over de nieuwe wet die in 2020 in werking treedt, maken ze zich bij La Bodeguita del Medio geen zorgen. “We zijn volop aan het overleggen met onze brouwers en leveranciers. Ook zij plannen investeringen in herbruikbare bekers. Wellicht gaan we dat dus met hen regelen. Tot die tijd werken we jammer genoeg nog met wegwerpbekers, maar die worden wel allemaal netjes in de blauwe zak gedeponeerd.” En net daar zou Anne Marie wel eens een achterpoortje kunnen vinden. Wie namelijk kan bewijzen dat hij 90 procent van de niet-herbruikbare bekers recycleert, mag ze ook na 2020 blijven gebruiken.

Vegetarisch alternatief

Het stadsbestuur doet meer dan enkel de bekers lanceren. Zo ondertekenden alle 15 foodtrucks een duurzaamheidscharter. Ze beloven om hun afval backstage zo goed mogelijk te sorteren en bieden minstens één vegetarische optie aan. De traditionele programmaboekjes worden afgeschaft en ook in het aantal affiches werd grondig gesnoeid. “Waar we er vroeger tot 3.000 ophingen, zijn dat er nu maar 100 meer”, aldus schepen Herrewyn. “Daarnaast zijn alle T-shirts van onze medewerkers gemaakt van fair trade-textiel en zetten we in op mobiliteit.” Met mobiliteit doelt de schepen op de gratis nachtbussen naar alle deelgemeenten die op zaterdag- en zondagnacht elk halfuur vertrekken vanaf de voorkant van het station en de mobile fietsenstallingen verspreid over de hele stad. Ook de groene deelfietsen van Mobit kan je het hele weekend gratis gebruiken. Dankzij de herbruikbare bekers moet er ook minder afval opgehaald worden, wat zorgt voor een daling in de CO2-uitstoot. Tot slot plaats het stadsbestuur ook heel bewust geen blauwe vuilnisbakken. “We hebben ondervonden dat alles daar toch in gemengd geraakt. Een zak met gemengd afval kunnen we sowieso niet recycleren, die komt in de verbrandingsoven terecht. In plaats daarvan kunnen mensen 20 PET-flessen inruilen voor een FIK-jeton. Die methode hebben we in het verleden getest en goedgekeurd”, aldus de schepen.

Wat hem betreft is het einde van het groene verhaal trouwens nog niet in zicht. “Het proefproject met de bekers krijgt zeker een vervolg. Zo overwegen we de aankoop van andere formaten en het aanbieden van een afwasdienst. Binnen vijf jaar willen we van Sinksen een volledig klimaatneutraal evenement maken.”

Stijn Defoort, Krok-Ubuntue: “Geen oplossing: je kan er met moeite 20 cl in kwijt”

Stijn Defoort en zijn vrouw Ann.
Stijn Defoort en zijn vrouw Ann.© AN

Niet iedereen zat te wachten op de herbruikbare bekers van de stad. Bij Krok-Ubuntu, een restaurantje aan de verlaagde Leieboorden, gaan ze nog een paar stappen verder. Zaakvoerder Stijn Defoort sloeg enkele weken geleden al een voorraad volledig composteerbare bekers, bordjes en bakjes in. “Wij werden niet gecontacteerd door de stad om mee te doen aan het project. Maar sowieso zie ik geen oplossing in die herbruikbare bekers”, vertelt hij. “Je kan er amper 20 centiliter bier in kwijt. Als je daar 2 jetons voor durft vragen, dan is dat pure afzetterij. Bovendien moeten die tussendoor telkens afgewassen worden. Alleen al daarvoor zou ik iemand extra in dienst moeten nemen en met de personeelskosten die in ons land zijn wat ze zijn, is dat niet te doen.”

Composteerbaar

Om dezelfde reden werkt hij tijdens de Sinksenfeesten ook niet met zijn gewoonlijke borden en bestek. Maar dat wil niet zeggen dat Stijn en zijn vrouw Ann niet inzitten met het milieu. “Alles dat we meegeven aan onze klanten is volledig composteerbaar. Als onze bekers ergens op een stort belanden, dan is er binnen vier maanden geen spoor meer van terug te vinden. Hetzelfde geldt voor de bakjes waar we onze groentjes in doen. De croque monsieurs worden dan weer in een doodgewoon papiertje gestopt en het bestek is gemaakt van hout. Verder gaan we natuurlijk ook ons afval zo goed mogelijk sorteren. Maar dat doen we al jaren.”

“Het is tegenwoordig niet meer zo moeilijk om een beetje rekening te houden met het milieu”, vult zijn vrouw aan. “De bekers kochten we bijvoorbeeld gewoon in de Metro, dat was vroeger ondenkbaar. Ik zie dus geen enkel excuus om het niet te doen. In die zin moedigen we de initiatieven van de stad ook aan”, besluit ze. (AN)