Groen geeft West-Vlaamse Groene Pluim aan De Propere Strand Lopers

Provincieraadslid Veerle Dejaeghere, 'Groene Pluim' Tim Corbisier van de Propere Strand Lopers en Groen-Voorzitter Meyrem Almaci © foto SL
Redactie KW

Ter gelegenheid van de provinciale nieuwjaarsreceptie werd de Groene Pluim uitgereikt aan De Propere Strand Lopers, dat zijn vrijwilligers die op hun loop- of wandeltochten het zwerfvuil meenemen. Kersvers provincieraadslid Veerle Dejaeghere mocht de honneurs waarnemen.

Het was nieuwkomer in de provincieraadsfractie Veerle Dejaeghere die de provinciale Groene Pluim mocht uitreiken. Dit jaar stond die prijs in het teken van het thema ‘Water’. Het was ook het onderwerp van de jaarlijkse rede van de gouverneur. Na enkele soms extreem natte, soms extreem droge jaren vindt ook hij dat we op een andere manier met water moeten omgaan.

Naar jaarlijkse gewoonte werden drie genomineerden geselecteerd: de Propere Strand Lopers, de West-Vlaamse Milieufederatie (WMF) en de Watermaatschappij (IWVA).

Waardevol werk

De Propere Strand Lopers is een netwerk van vrijwilligers en sympathisanten ontstaan in Oostende die op sociale media actief zijn en die op verschillende locaties aan de Belgische kust, Zeeland en binnenland, zich inzetten om zwerfvuil uit de omgeving te verwijderen. “Vanzelfsprekend zou het veel beter zijn mocht er minder zwerfvuil zijn. Maar tot het zover is, leveren de Propere Strand Lopers zeer waardevol werk om minder afval in onze zee en oceanen te laten belanden”, aldus provincieraadslid Maarten Tavernier.

De West-Vlaamse Milieufederatie (WMF) is de koepelorganisatie van de West-Vlaamse natuurverenigingen. Op het vlak van water is de WMF erin geslaagd om het beleid van de provincie bij te sturen. De afgelopen legislatuur was er bijvoorbeeld een positieve evolutie om noodzakelijke bufferbekkens voor het vermijden van wateroverlast meer ecologisch aan te pakken. Die evolueerden van betonnen bakken naar gecontroleerde overstromingsgebieden die ook voor natuur een meerwaarde kunnen betekenen.

Water infiltreren in de duinen

Watermaatschappij IWVA tenslotte is een pionier op vlak van circulair waterbeheer. De IWVA zorgt er sinds 2002 voor dat gezuiverd afvalwater van de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Wulpen grondig wordt gezuiverd. Daarna wordt het geïnfiltreerd in de duinen en daar opnieuw als bron gebruikt voor de productie van drinkwater. Dit alles kan bezocht worden in het bezoekerscentrum De Doornpanne.

De drie genomineerden ontvingen een kunstwerk van Lucien Vandenbroucke uit de handen van Groen-voorzitter Meyrem Almaci en provincieraadslid Veerle Dejaeghere. Namens de Propere Strand Lopers nam voorzitter Tim Corbisier de Groene Pluim in ontvangst. Die zijn ondertussen met 5100 vrijwilligers, die van de Panne tot Zuid-Holland op hun looptochtjes of wandelingen spontaan zwerfvuil ophalen en hun buit daarna publiceren op Facebook, Twitter of Instagram.

(SL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier