“Groen, dat is onze manier van doen”

Vlnr Tijs Naert, Frederique Vandecasteele en Yann Raes. © (Foto LOO)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De Groendienst van Harelbeke lanceert met enkele welgemikte slogans de campagne ‘Groen, dat is onze manier van doen’.

Donderdagmorgen gaf de Groendienst Harelbeke de aftrap van een campagne rond ecologisch groenbeheer. Stad Harelbeke wil daarmee de inwoners warm maken om op een zeer natuurlijke manier de biodiversiteit in de stad op te krikken.

Harelbeke sprong als klein lokaal bestuur al jaren geleden op de kar van ecologisch groenbeheer. “We staan hier nog steeds achter en benadrukken dat met de nieuwe campagne rond ecologisch groenbeheer ‘Groen, dat is onze manier van doen'”, duidt schepen van Milieu Tijs Naert (Groen). Het is een natuurlijke manier om de biodiversiteit in de stad op te krikken. Yann Raes, deskundige groen, van de Groendienst is enthousiast: “Over heel Harelbeke komen binnenkort opvallende bordjes met leuke slogans om toevallige passanten of bewoners te wijzen op de beheervorm die daar van toepassing is. We willen op een ludieke en verstaanbare manier aantonen waarom we de zaken aanpakken zoals we doen en hopen zo mensen aan te zetten om deze beheervorm ook in eigen tuin of straat toe te passen. De voordelen van dit groenbeheer stoppen niet bij de perceelgrens.” Op de bordjes staat onder meer ‘Wat vind je van mijn insectenkathedraal’ en ‘Wat vind je van mijn fladdertuin’.

“Het is belangrijk voor de natuur en de mens”

De vijf bordjes wijzen op de vijf verschillende beheertypes in Harelbeke. “We installeren takkenwallen, daarnaast plaatsen we insectenhotels en geven we bloemenweides de kans om zich te ontwikkelen. Bovendien krijgt dood hout een mooie plaats in de stad, doen we aan kringloopbeheer en alternatieve kruidbeheersing. Onze bomen en planten kiezen we op basis van de plek waar ze komen. En we geven ook altijd de voorkeur aan inheemse beplanting, omdat die meer voordelen bieden dan de klassieke sierplanten”, licht Frederique Vandecasteele, technisch medewerker Begraafplaatsen, toe. “Ecologisch groenbeheer heeft de bedoeling om de biodiversiteit meer kansen te geven in de stad. En de resultaten van deze aanpak zijn duidelijk voelbaar. Er is de laatste jaren een enorme toename aan verschillende soorten vlinders en bijen en andere insecten. Vorig jaar vonden we nog een kolonie honingbijen in een oude, holle boom. Ook kleine zoogdieren, zoals zaadetende putters, zijn al gespot in Harelbeke. De fauna en flora krijgt dankzij de aanpak van de Groendienst alle kansen om zich zo veel mogelijk te ontwikkelen, belangrijk voor de natuur, maar ook voor de mens.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier