Gezin test zachter water: “Past in verhaal van waterschaarste en klimaatverandering”

De hardheid van het water wordt vergeleken door de familie Coucke-Calcoen uit Vichte. V.l.n.r. Mare (5), Fran (10), Laure (8), Stijn Coucke (42) en Joke Calcoen (40). © GV
Redactie KW

Sinds begin oktober krijgen 13.000 huishoudens van Anzegem, Avelgem en een deel van Waregem zachter water. Dat komt door de centrale deelontharding die toegevoegd is aan de waterbehandeling in het nieuw waterproductiecentrum (wpc) in Waarmaarde. De familie Coucke-Calcoen uit Vichte maakte deel uit van het testpubliek.

“De Watergroep zorgt dat er kwaliteitsvol water uit onze kraan stroomt”, stelt woordvoerster Lisse Elsen. “Door het installeren van de onthardingsinstallatie daalde de hardheid van het water met meer dan de helft. Niet dat hard water ongezond is, maar hoe zachter het water, hoe beter voor de huishoudtoestellen zoals boilers, waterkokers en koffiezetapparaten.” Om de hardheid van het water te laten vaststellen voor en na het installeren van de ontharder in Waarmaarde, schakelde De Watergroep testers uit de regio in.

De familie Coucke-Calcoen uit Vichte nam daaraan deel. “Het onderzoek bestond uit twee testen”, vertelt Joke Calcoen (40), die zelf les geeft over waterzuivering en watermanagement aan hogeschoolstudenten van de opleiding ecotechnologie aan Vives in Kortrijk. “In december vorig jaar legden we de beginsituatie vast en half oktober van dit jaar testten we hoeveel zachter het water geworden was. We stelden vast dat de hardheid inderdaad meer dan gehalveerd is. Het voordeel daarvan is dat de burgers zelf geen waterontharder meer hoeven te installeren. Iedereen krijgt nu automatisch zachter water. In onze regio in West-Vlaanderen zaten we bij de hoogste waarden met het water dat uit de Schelde opgepompt wordt.”

Het is een goed initiatief om de burgers te betrekken bij het onderzoek – Joke Calcoen

Door dit onderzoek kon De Watergroep ook nagaan of het water bij de mensen thuis hetzelfde is als wat vertrekt van bij het wpc. “We deden hieraan mee omdat we het een goed initiatief vonden om de burgers te betrekken bij het onderzoek. Het is een vorm van sensibiliseren en op die manier is de kans groot dat er meer kraantjeswater gedronken zal worden. De interessante richting ecotechnologie waar ik les geef, speelt in op actuele thema’s als klimaatverandering, energietransitie en circulaire economie. Recent bestudeerden we verschillende technieken van drinkwaterproductie en waterzuivering. In het verhaal van waterschaarste en klimaatverandering is het overschakelen van het gebruik van flessenwater naar kraantjeswater een stap in de goede richting.”

“Bronwater dat ergens uit een verre bron komt en ons dan via transport bereikt, is niet alleen belastend voor het milieu, maar ook voor onze rug”, vult Stijn Coucke aan. “Het vertrekpunt van leidingwater is oppervlaktewater uit de regio dat verschillende fasen doorloopt vooraleer het drinkbaar uit de kraan stroomt.”

“Ik drink veel kraantjeswater en dan vooral spuitwater”, zegt Fran Coucke (10). “Het spuitwater maak ik zelf met de Sodastream en soms doe ik er een smaakje bij, limoen is mijn favoriet. ‘s Morgens vullen we een hele reeks flessen en iedereen neemt zijn fles mee naar school of het werk. Het is niet alleen goed voor het milieu, het is ook gemakkelijk. Enkel de flessen met CO2 moeten we aankopen en dat loopt via een systeem waarbij we onze lege flessen inleveren.”

Voordelen

Hard water is water dat veel calcium (kalk) en magnesium bevat, twee mineralen die ons lichaam nodig heeft en is dus gezond drinkwater. Zacht water levert het voordeel dat er minder zeep nodig is, douches en kranen gemakkelijker te reinigen zijn en huishoudtoestellen langer meegaan, wat de afvalberg verkleint. Er komen ook minder wasmiddelen in het afvalwater terecht.

Wie zijn onthardingsinstallatie thuis in dienst wil houden, moet het toestel opnieuw laten afstellen op basis van de gewijzigde hardheid. Wie geen onthardingsinstallatie heeft, doet er goed aan de instellingen van de vaatwasser aan te passen.

(GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier