Geveltuintjes van Lieve Zusjes – Stoere Broers boomen: “Eén tegel is al genoeg”

Het geveltuintje van Simon in Wevelgem is uitgegroeid tot een groene trekpleister in de straat. © LZSB
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Je ziet ze steeds meer opduiken in het straatbeeld: de geveltuintjes. Het overdonderende succes blijkt voor een groot deel te danken aan Simon Verschelde van Lieve Zusjes – Stoere Broers uit Wevelgem. “Ik zou niet zeggen dat ik groene vingers heb, ik prop gewoon wat zaadjes in een gat en zie wat er gebeurt”, glimlacht hij.

De bedoeling van een geveltuintje is dat je enkele voetpadtegels los wrikt en op de vrijgekomen aarde iets zaait, plant of maakt. Vaak is dat een klimplant die langs de gevel omhoog kruipt. Op die manier neem je de verantwoordelijkheid voor een stukje publieke ruimte op jou. “Het ziet ernaar uit dat vrouwen de wereld gaan redden”, grapt Simon als we hem vragen naar zijn geveltuintjesproject.

Met Lieve Zusjes – Stoere Broers wil hij namelijk de drempel om een geveltuintje aan te leggen verlagen. Daarvoor sloeg hij de handen in elkaar met Wannes Ureel van bakfietstuinmansbedrijf Hovekes. Samen gaan ze in Kortrijk en Wevelgem 50 tuintjes aanleggen. Maar ondertussen kregen ze al bijna 100 aanvragen binnen, amper 5 daarvan zijn van mannen. Alle bijkomende aanvragen komen nu terecht op een wachtlijst.

Ook voor huurders

Er zijn wel een aantal voorwaarden aan de inschrijving verbonden. “Deelnemers hebben geen voortuin: je gevel staat dus tegen de stoep en je stoep is na het uithalen van een stoeptegel, nog minstens één meter breed“, verduidelijkt Simon. “Als huurder heb je recht op een geveltuin maar je overlegt best even met de eigenaar van de woning.”

Simon en Wannes bij werken aan de geveltuin van Wannes.
Simon en Wannes bij werken aan de geveltuin van Wannes.© AN

Zijn eigen tuintje legde Simon tien jaar geleden al aan. “Ik wilde eens zien hoe ver ik kon gaan. Blijkbaar was een bloembak op de parkeerplaats voor mijn huis net een stap te ver”, lacht hij. “Dan had ik de wijkagent aan mijn deur. Nochtans waren alle buren akkoord.” “We doen dat eigenlijk omdat er in de stad vaak een absoluut gebrek aan natuur is“, vult Wannes aan. “Iedereen rent binnenkort weer naar het Hallerbos, maar als we nu eens zorgen dat stad en natuur door elkaar lopen dan kunnen we gewoon gezellig voor onze deur blijven zitten.”

Geen guerilla’s

“Je hoeft er trouwens niet per se groene vingers voor te hebben”, aldus Simon. “Vooral veel proberen en zien wat er uiteindelijk wil groeien is de boodschap. Dat maakt het net zo plezant. Zo stak ik in Wevelgem een zaadje van een zonnebloem in een gat tussen het voetpad en de gevel dat niet groter was dan mijn duim. Kwam daar wel geen zonnebloem van 2 meter uit? Mensen die tips willen kunnen trouwens altijd bij ons terecht.”

Overal anders

Een geveltuintje aanleggen is niet overal even gemakkelijk. Kortrijk en Kuurne zijn koplopers, zij hebben een duidelijk reglement en kennen zelfs een premie van 25 euro toe. Ook Roeselare stimuleert enthousiast, maar daar moet je wel 1,5 meter obstakelvrije ruimte overhouden. In Harelbeke is dat maar éénn meter, maar daar heb je meldingsplicht. Ook in Wevelgem zijn er sinds kort duidelijke richtlijnen. In Brugge en Waregem moet je expliciete toestemming van het stadsbestuur vragen. Menen en Zwevegem maken het hun inwoners moeilijker om wat groen in de straat te brengen. Zij hebben geen duidelijke richtlijnen, het stadsbestuur contacteren is daar de enige optie.

De geveltuintjes hebben veel weg van guerrillagardening, waarbij mensen beslissen om dingen te planten op ongebruikte stukken openbare ruimte. Maar toch is dat niet hetzelfde. De meeste steden en gemeenten laten geveltuintjes immers enkel onder voorwaarden toe. “Al neem ik wel dikwijls een handvol zaden mee als ik bijvoorbeeld naar de supermarkt wandel”, vertelt Hannes. “Ik laat die dan een beetje overal vallen en zie wel wat er de kop opsteekt.”

Mensen samen

Groen in de stad heeft dan ook heel veel voordelen. Geveltuintjes zorgen voor een mooier straatbeeld, filteren fijn stof uit de lucht, zijn goed voor bijen, vlinders en vogels en ze koelen je huis af in de zomer. “Een van de belangrijkste voordelen vind ik het sociaal contact“, vertelt Wannes nog. “Ik ben al de hele voormiddag aan het werk in mijn tuintje en heb al met zeker drie mensen staan kletsen. Ook toen enkele jongeren kwamen kijken of hier wat fietsen te stelen vielen, had ik dat in het oog. Een geveltuintje brengt dus ook mensen samen.”

Wie nog op de wachtlijst wil komen, kan mailen naar lievezusjesstoerebroers@gmail.com. Een tuintje kost je 25 euro, inclusief de nodige tips rond onderhoud en verzorging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier