Getraumatiseerde beren uit Albanië onderweg naar De Zonnegloed in Vleteren

De Zonnegloed heeft ondertussen een extra binnenverblijf gebouwd. © TP
Redactie KW

Na een juridische en administratieve reddingsactie van een jaar worden de getraumatiseerde bruine beren Uli en Mimi volgende week verhuisd van hun krappe betonnen kooi in een Albanees restaurant naar een ruim groen verblijf in De Zonnegloed.

“De beren komen aan in de loop van donderdagnamiddag”, zegt Karel Ackaert, verantwoordelijke van De Zonnegloed. “Tot hun verhuis zitten de 8-jarige zusjes nog altijd opgesloten in een veel te krappe, betonnen kooi bij een restaurant in de Albanese stad Shkodër. In die streek is het een trend dat horecazaken pronken met beren in te kleine kooien, pure maffiapraktijken. Albanese jagers schoten de moeder van Uli en Mimi dood, toen ze nog welpjes waren. Een verschrikkelijk trauma. Daarna belandden ze als toeristische attractie in die verschrikkelijke kooi. De beren hebben geen toegang tot een waterpartij, lopen op hun eigen uitwerpselen enkunnen niet graven, klimmen of een nest te bouwen. Een beer is het laatste dier dat je in een kooi mag steken. Beren zijn altijd bezig met spelen of zoeken naar voedsel.”

Lange juridische procedure

De reddingsactie is al meer dan een jaar aan de gang. “Animal Rescue Albania nam contact op met ons om te helpen bij de redding. De beren waren toen al uitgehongerd. De juridische procedure van de beslagname en de papiermolen sleepten jammer genoeg heel lang aan. Elke dag dat de beren in die kooien zitten, is er een te veel.”

De Zonnegloed heeft ondertussen een extra binnenverblijf gebouwd. “Daar verblijven de beren de eerste maanden in quarantaine, waarbij we hen voorzichtig introduceren aan onze beren Berros, afkomstig uit een Spaans dierenpark, en Elena, die uit een Bulgaars kweekstation komt.

De getraumatiseerde bruine beren Uli en Mimi.
De getraumatiseerde bruine beren Uli en Mimi.© Repro TP

Deze beren leven al twee jaar samen in het buitenverblijf. We hebben het buitenverblijf aangepast, zodat Uli en Mimi op termijn samen kunnen leven met Berros en Elena. Ze hebben er mogelijkheden voor hun winterrust, gras, bomen om te klimmen en een poel om zich te wassen en te stoeien.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier