Gestolen chihuahua duikt op bij Franse dierenarts: “We hebben veel geluk gehad”

Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Een gruwelverhaal dat een goed einde kende. Toen Sophie Lefebvre (36) maandagnamiddag Valentina, haar Chihuahua, niet meer vond sloeg ze alarm. Een enorme zoekactie trok zich op gang, zonder resultaat. Vrijdagnamiddag kreeg ze dan een verlossend telefoontje: Valentina was terecht. Het was een dierenarts uit het Franse Halluin die het beestje in bewaring had genomen. “Ongeacht wat er is gebeurd, Valentina is terecht en dat is het enige wat telt”, klinkt het emotioneel en opgelucht bij Sophie.

Het was een zonnige maandag, een afsluiter van een knappe en vooral lange zomer. “Met het weerbericht dat er allesbehalve rooskleurig uitzag voor de komende dagen, besloot ik mijn huis nog voor een laatste keer van voren naar achter te gaan poetsen.” Sophie, die met haar gezin in de J&M Sabbestraat woont, deelt de woning met een aantal katten en Valentina, de Chihuahua. “Wanneer ik de emmer en dweil bovenhaal, dan weet Valentina dat ze buiten op het terras kan gaan zonnen totdat ons huisje opnieuw proper is. Na enkele uren klinkt de bel en terwijl ik de voordeur open, valt het me meteen op dat Valentina niet al blaffend door het huis loopt. Ze laat haar aanwezigheid altijd duidelijk merken en dit keer was het verdacht stil. In een reflex ben in naar de tuin gelopen maar van Valentina was geen spoor.”

Ongerust begint Sophie meteen de tuin en haar woning te doorzoeken, zonder resultaat. “Heel even dacht ik dat ze ongemerkt naar binnen was gekomen en tot in de slaapkamers was geraakt”, zucht ze. “Maar van Valentina was er geen spoor. Hoe later op de dag, hoe meer ik in paniek raakte. We onderzochten iedere hoek van de tuin en gingen zelf onder het zwembad en de trampoline kijken. Op zo een momenten spookt ieder mogelijk scenario door je hoofd. Nergens was ze te bespeuren. Uiteindelijk trok ik naar de politie waar ik een melding maakte en plaatste ik een oproep op facebook. Binnen de kortste keren werd mijn oproep meer dan 1.000 keer gedeeld en werd er zelfs een heuse zoektocht opgestart. Ik kreeg vanuit een ruime zone berichten van mensen die mee wilden helpen zoeken maar Valentina bleef onvindbaar.”

De moed zonk Sophie in de schoenen maar ze gaf de moed niet op. “Uiteindelijk beginnen de meest wilde verhalen je door het hoofd te spoken”, klinkt het. “Ik weet dat het onmogelijk is maar toch begon ik te denken aan roofvogels of zelfs een vos die Valentina in onze tuin te grazen zou hebben genomen. Ze is erg klein en in theorie zou het zelfs kunnen. Beetje per beetje begon ik te beseffen dat ik mijn kleine speelvogel nooit meer terug zou zien, een ronduit ondraaglijk gevoel.”

Vrijdag kreeg de familie uit de Sabbestraat echter een vreemd en totaal onverwacht telefoontje. “Een Frans nummer belde me op, omstreeks half vier”, vertelt ze. “Even dacht ik dat het om een grap ging of ergens een verkoopspraatje dus ik nam niet op. Op de voicemail hoorde ik dat het ging om een dierenarts uit het Franse Halluin, die me dringend wilde spreken. Toen we terug belden kon ik mijn oren niet geloven. Een onbekende dame had Valentina naar de dierenarts gebracht voor een controle. De dierenarts vond het verhaal en de handelingen van de dame erg verdacht, waarop hij de chip controleerde en die stond natuurlijk geseind als gestolen. Toen de dierenarts die dame erop wees dat dit een gestolen hond was, koos ze het hazenpad. Een erg bizar verhaal maar ik ben vooral blij dat ik Valentina terug heb. Als geen ander begrijp ik dat ik erg veel geluk heb gehad.”

Naast de terugkeer van Valentina is het vooral de manier waarop ze in Halluin terecht kwam waanzinnig. “Valentina had een nieuw halsbandje, een model dat toevallig nu in de publiciteitsblaadjes aangeboden stond” sluit Sophie af. “Daarnaast verkeerde ze in prima gezondheid, had ze geen honger en zag ze er proper uit. Meer nog, ze rook naar kokos shampoo, iets wat wij niet in huis hebben. Het heeft er dan ook alles van weg dat ze bewust werd gestolen en niet zomaar is weggelopen. Hoe de dieven dan uiteindelijk ongemerkt in onze tuin zijn geraakt, ik heb er het raden naar. Wat wel vaststaat is dat we ondertussen al een camera hebben geïnstalleerd en dat Valentina vanaf nu gewoon naast ons in de kamer slaapt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier