Gemeenteraad Ledegem zet in op milieu

Op de foto zien we de voltallige gemeenteraad van Ledegem. © ©2019 Jan STRAGIER
Redactie KW

Tijdens een marathonvergadering van de gemeenteraad met 45 agendapunten, kwam het beleidsplan aan bod. Het werd een lijvig document met 32 items. De burgemeester en de schepenen bespraken op beurt een punt dat overeenstemde met hun bevoegdheden.

De rode draad doorheen het ganse plan was communicatie en digitalisering. Het punt milieu en natuur kwam al aan bod tijdens ‘verkeer en mobiliteit’, waar volgens schepen Greta Vandeputte (CD&V/VD) het gebruik van elektrische vervoersmiddelen zal gepromoot worden. De oppositie vroeg hier hoe men dat zag. Volgens de schepen denkt men aan elektrische fietsen, al is het niet uitgesloten dat er in de toekomst ook elektrische wagens ingezet kunnen worden.

Om dit te kunnen verwezenlijken werd een tijd terug door Infrax een laadpaal voor elektrische wagens geïnstalleerd aan het gemeentehuis. “Het gebruik van pesticiden is al sinds 2018 stopgezet in de gemeente. We zorgen voor het goed en kwalitatief onderhoud van bermen en openbare ruimten. De ecologische waarde van deze ruimte wordt extra benut.”

Verder had de schepen het ook over de aanpak van zwerfvuil, wat volgens haar, een belangrijke prioriteit wordt. “Het inzetten van onbemande camera’s wordt verder uitgerold. Overtreders worden aangepakt met een GAS-sanctie.”

Lenteschoonmaak en Kezelbergroute

Verder zal op donderdag 28 maart een grote lenteschoonmaak plaatsvinden die de scholen zullen uitvoeren. Qua natuur wil men het natuurgebied van de Kezelbergroute verder opwaarderen en uitbreiden in samenspraak met de provincie.

Deze laatste heeft ondertussen een stuk grond aangekocht in de oksel van de Kezelbergroute en de Heulebeek. “We willen onderzoeken of de inrichting daarvan ruimte kan bieden voor specifieke vormen van kleinschalige verblijfsrecretatie.”

Na een vraag van Caroline Seynhaeve (SP.A) had de schepen het over de mogelijkheid om daar caravans, geen woonwagens, te laten komen.

(LDE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier