Enkele honderden activisten ‘chillen voor het klimaat’ op strand van Oostende

© belga
Redactie KW

Op het strand van Oostende zijn donderdag meer dan tweehonderd mensen bijeengekomen voor een actie van Youth For Climate. Deze keer was er geen mars, er werd niks gescandeerd en er waren ook geen speeches, wel was er een rustige picknick. Ook startte Youth For Climate een crowdfundingactie op.

Voor de eerste keer gaat het niet om een optocht. Kyra Gantois van Youth For Climate legt uit wat de bedoeling is: “Gewoon chillen, babbelen op het strand, omdat het ook wel eens rustig mag gaan, het is al erg druk geweest.” Borden en spandoeken hadden de activisten wel meegebracht. Een greep uit de slogans: “Op zoek naar een draagvlak? – Onze kinderen, kleinkinderen, acherkleinkinderen en onze moeder, de planeet”, “Ik kwam, ik zag, ik verdronk“, “We blijven zeuren tot er iets gaat gebeuren”, “Gezocht: langetermijndenkers voor job in Kamer of regering”.

Klimaattreuzelaars

Youth For Climateboegbeeld Anuna De Wever was er niet bij. Zij is op vakantie in Rome. “Niet met het vliegtuig, maar met de auto“, benadrukte Gantois. Enkele politici van Groen, voorzitter van de Oostendse gemeenteraad en federaal parlementslid Wouter De Vriendt en milieuschepen in Oostende Silke Beirens tekenden wel present. Silke Beirens, schepen voor Mens en Milieu: “Deze jongeren zijn van harte welkom in Oostende. We zijn een klimaatvriendelijke stad aan het worden. Zo gaan we voor een rookvrije zone op het strand, want sigarettenpeuken vervuilen het strand en de zee. Het is verder ook de bedoeling om de beach bars volledig plasticvrij te maken. Daarnaast is er het warmtenet dat we aan het aanleggen zijn, vanuit de verbrandingsoven, waar niet alleen grote bedrijven, maar ook enkele particulieren kunnen op aansluiten.”

Op regionaal en federaal niveau ziet Kamerlid De Vriendt geen concrete maatregelen: “De politiek komt achterop, terwijl de jonge mensen een krachtige strijd willen tegen de klimaatopwarming. De traditionele politieke partijen zullen gewoon moeten volgen. Er zitten heel veel klimaattreuzelaars in de regering. Zij moeten eruit. Het is tijd om klimaatactivisten in de regering te brengen.” Oostende werd niet toevallig gekozen als eerste West-Vlaamse stad die de nationale Youth For Climatebeweging ontvangt. Kyra Gantois legt uit: “Elf jaar geleden zijn hier 6.000 mensen samengekomen, om een klimaatwet te vragen. Daarom dachten we dat dit de ideale plek was.”

(Groot)vader voor het klimaat

Enkele honderden activisten 'chillen voor het klimaat' op strand van Oostende
© BELGA

Initiatiefnemer van toen was Nic Balthazar. De filmmaker was er donderdag ook bij. “Het is wel leuk om hier terug te zijn. We hebben in 2008 met ‘The Big Ask’ grote letters in het zand geschreven met zesduizend mensen om toen al een klimaatwet te vragen. In 2009 hebben we ‘Dance for the climate’ gedaan met 12.000 mensen net voor Kopenhagen. Ik ben nog geen grootvader voor het klimaat, maar toch wel een vader. 12.000 mensen op het strand in 2009. Een paar honderd vandaag. Dat is een groot verschil. Toch heerst er geen ontgoocheling dat er niet meer mensen kwamen opdagen. Gantois: “Nee, dit hadden we verwacht. Het is ook vakantie.”

Nic Balthazar: “Wat er nu is aan het gebeuren, is ongelooflijk. Wat niemand had gewacht, is dat ze dat vijftien weken volhouden. Je hoort in de media zeggen, het was een groot succes, maar nu niet meer. Maar het leuke is: ze blijven gaan. Het draagvlak is er en het zal er ook zijn in het stemhokje wanneer er een bolletje rood moet worden gekleurd.” De jongeren van Youth For Climate begonnen in Oostende met een crowdfundingactie. Ze verkochten stoffen armbandjes voor 2 euro per stuk. “Respect existence or expect resistance” (“Respecteer het bestaan of verwacht weerstand”), staat op het festivalbandje. De opbrengst gaat onder andere naar de organisatie van een festival, dat plaats moet vinden vlak voor de verkiezingen.

Kyra Gantois laat weten dat volgende week de Youth For Climatemars in Namen plaatsvindt. Daarna, tot aan de verkiezingen, belooft ze dat er weer een wekelijkse optocht op donderdag zal zijn in Brussel.

Enkele honderden activisten 'chillen voor het klimaat' op strand van Oostende
© BELGA

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier