Enkel nog herbruikbare bekers voor festiviteiten in Waregem

Het schepencollege showt herbruikbare bekers in alle formaten en voor alle soorten drankjes: Philip Himpe, Pietro Iacopucci, Maria Polfliet, burgemeester Kurt Vanryckeghem, Jo Neirynck, Kristof Chanterie en Joost Kerkhove. © DJW
Redactie KW

Het stadsbestuur maakt werk van duurzame feesten. Daarmee anticipeert het op de nieuwe regelgeving van de Vlaamse Regering, die vanaf 1 januari 2020 verbiedt dat er op evenementen nog dranken worden geserveerd in wegwerpbekers, blikjes en petflessen. Herbruikbare bekers zijn verplicht.

Concreet betekent dat bijvoorbeeld tijdens Precongé in het weekend van 22 juni herbruikbare bekers worden gebruikt tijdens Waregem Kinderstad, Piekniek Elektriek en Home Made Markt. Wat later is dat zeker het geval tijdens Waregem Koerse en de Waregem Koersefeesten. Ook de eigen activiteiten in het park Casier en in alle ontmoetingscentra vallen onder die verplichting. Voorlopig zal afvalintercommunale Imog dit duurzaam systeem organiseren waarbij per ontleende beker een waardig van 20 eurocent moet betaald. Als alle bekers in ongeschonden toestand terugkeren, dan wordt die waarborg volledig terugbetaald. Maar in de toekomst zal de stad zelf voldoende exemplaren aankopen met het logo van Waregem er op afgedrukt en ook in verschillende vormen en formaten aangezien het zowel over bekers voor bier, frisdrank, wijn of cava gaat. Tegelijk zal de stad tijdens de eigen, stedelijke activiteiten altijd gratis water aanbieden.

Werkplus

“Wij hebben beslist om dat nu al in te voeren voor activiteiten die door de stad worden georganiseerd. Eerst onszelf ertoe verplichten, dan de privé”, licht burgemeester Kurt Vanryckeghem toe. “Zo hoort het. Maar het gaat niet alleen om drank en herbruikbare bekers. Wij trekken de duurzaamheid open in de breedte, ook al omdat vanaf 1 januari 2022 het verboden wordt om bereide voedingsmiddelen aan te bieden in materialen voor eenmalig gebruik. Dat is dus een tweede punt. Wat nog? Duurzame mobiliteit, alles in verband met drukwerk en gadgets, geluid, energie, waterverbruik en poetsproducten, sanitaire voorzieningen, selectief inzamelen van afval en bodem en beplanting. Een flinke boterham is dat maar wij gaan er in elk geval voor.”

Naast bekers willen we werk maken van nog een flinke boterham: mobiliteit, geluid, gadgets, sanitair,…

Voor het afhandelen van het uitleensysteem, de administratieve taken die daar bij horen en het reinigen van de materialen zal de stad een beroep doen op de sociale organisatie Werkplus, gevestigd op het bedrijventerrein Transvaal aan de Vijfseweg.

Fiets centraal

Een ander belangrijk en duurzaam onderwerp is mobiliteit in al zijn aspecten. Nu al wordt al jaren promotie gevoerd voor het openbaar vervoer tijdens Waregem Koerse en de Koersefeesten. Maar bij uitbreiding zullen organisatoren van grote activiteiten verplicht worden in hun communicatie en op hun websites hetzelfde te doen. Aanvullend focust de stad volop op de fiets door al enkele maanden geleden na de afwerking van de Noorderlaan en Westerlaan het systeem van fietsstraten in te voeren, zeker in alle centrumstraten.

“Wij kijken in samenwerking met de verkeersdienst hoeveel fietsrekken er extra kunnen geplaatst en ingericht in Waregem”, dixit burgemeester Vanryckeghem. “Die zijn er zeker nodig als je volop voor de fiets wil gaan, zeker in het centrum. Dan hebben wij ook nog het thema geluid en het vermijden van geluidsoverlast. Daarvoor bestaat er sinds mei 2016 een door de raad goedgekeurd plan dat een reglement heeft vastgelegd waaraan alle organisatoren zich moeten houden.”

Uit de opsomming van duurzame maatregelen blijkt dat er al heel wat initiatieven, regels en afspraken bestaan waarvan alle verenigingen, privé-organisaties en individuele inrichters van feesten zich verplicht moeten houden. Ook dienen zij zich daaraan te houden, zoniet dreigt er afkeuring van de geplande activiteiten. En hierbij dient ten slotte opgemerkt dat bij het begin van deze legislatuur het oppositiekartel N-VA/Open VLD al diverse keren vragen stelde over duurzaamheid en zelf ook concrete voorstellen op tafel legde. Ook Groen stuurde daarop aan in zijn verkiezingsprogramma.

Allicht voelde het stadsbestuur zich daartoe gestimuleerd om een half jaar voor het invoeren van de Vlaamse regelgeving zelf het initiatief te nemen als voorbeeld voor alle lokale verenigingen en organisaties die feesten en activiteiten plannen. (Jan Decock)

Kinderen bouwen stad uit karton

Naast een duurzamer karakter, zal Waregem Koerse ook enkele nieuwe initiatieven op het programma krijgen. Het summum is de Kleinste Steeple.

Het bijzonder gevarieerde programma anno 2019 biedt zeker al een blikvanger aan: de Kleinste Steeple van zaterdag 24 augustus in het park Casier. Daar zullen de kinderen uit honderden kartonnen dozen een fictieve stad in elkaar knutselen en bouwen. Ook hier staat duurzaamheid centraal.

Op die manier maakt de stad al meteen bij zijn jongste bewoners duidelijk waarover het de komende jaren in elk geval zal gaan: aandacht voor het milieu, zorgzaam omspringen met energie en vooral focussen op zorg en veiligheid in je omgeving. Ook de optredende artiesten en kunstenaar zullen tijdens de Kleinste Steeple daarover een en ander demonstreren. (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier