Elk West-Vlaams gezin zamelde in 2019 bijna een kilo batterijen in maar het moet nog beter

© Getty Images
Redactie KW

Vorig jaar heeft West-Vlaanderen 431.000 kg batterijen ingezameld, wat neerkomt op 814 gram per gezin. In vergelijking met andere provincies doen we het goed want alleen Antwerpen scoort beter. Maar er is nog ruimte voor vooruitgang want een gemiddelde Vlaming heeft maar liefst 160 batterijen in huis, waarvan er 31 leeg zijn.

Uit studies is gebleken dat de Belg zijn batterijbezit onderschat. Omdat we vier keer meer batterijen in huis hebben dan we zelf denken, organiseert Bebat samen met OVAM tussen 15 oktober en 15 november de ‘Zoek mee’-campagne, waarbij iedereen aangespoord wordt om thuis op zoek te gaan naar verborgen batterijen.

Een Vlaams gezin met twee kinderen heeft gemiddeld 31 lege batterijen in huis. De meeste mensen denken onmiddellijk aan de AA batterijen die bijvoorbeeld in de afstandsbediening zitten, maar het gaat ook over minder zichtbare batterijen: die in je oude GSM die nog ergens in de schuif ligt, je laptop op zolder, oud speelgoed, … Ook in de garage of de berging kunnen er liggen: denk maar aan de accu van een boormachine, een zaklamp,… En herlaadbare batterijen kunnen niet oneindig opgeladen worden. Ook deze exemplaren kunnen bij Bebat worden binnengebracht.

Minstens vier keer per jaar binnenbrengen

Bebat benadrukt dat elke binnengebrachte batterij belangrijk is. De grondstoffenmarkt evolueert zeer snel. Hoe sneller je lege batterijen binnenbrengt, hoe sneller ze kunnen gerecycleerd worden.

“Vaak wachten mensen tot ze verhuizen of tot de lenteschoonmaak, maar beter is het om ze vier of meer keer per jaar binnen te brengen, ook al zijn het er maar weinig. Binnenbrengen is gratis én gemakkelijk: er zijn 23.000 inzamelpunten in België, meer dan bankautomaten. We hebben het dichtste inzamelnetwerk van Europa. Je vindt gemiddeld een inzamelpunt binnen een straal van 400 meter.”

Schaarse grondstoffen recycleren

Elke batterij wordt gerecycleerd. “We halen de metalen eruit, recycleren de plastics en wat overblijft, wordt opnieuw gebruikt als grondstof bij bijvoorbeeld asfalteringswerken. De metalen worden gerecycleerd en kunnen perfect gebruikt worden als grondstof voor de industrie. Zo kan het staal van een batterij een tweede leven krijgen in een fiets. Dit is heel belangrijk bij schaarse grondstoffen zoals nikkel en kobalt, die niet altijd in de beste omstandigheden worden ontgonnen. Wist je dat we met de grondstoffen van 13 batterijen een brilmontuur kunnen maken? En met 120 een gieter?”

Lege en volle apart bewaren

Batterijen in de vuilnisbak deponeren, is om nog een andere reden uit den boze. Ze zijn klein gevaarlijk afval en moeten correct gerecycleerd worden. Een batterij is eigenlijk een klein chemisch fabriekje waar je correct moet mee omgaan. Als je ze te lang in een toestel laat zitten, kunnen ze gaan lekken. Leg dus nooit een te grote voorraad aan en kijk altijd goed naar de vervaldatum. Creëer ook een goede gewoonte: bewaar je lege en volle batterijen apart en vraag je gratis Bebat-doosje aan.

Info: www.bebat.be/nl/zoek-mee

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier