Elia krijgt milieuvergunning voor hoogspanningsstations in Damme, Lissewege en Zeebrugge

Redactie KW

Elektriciteitsnetbeheerder Elia heeft de milieuvergunning voor de bouw van drie hoogspanningstations in West-Vlaanderen gekregen.

De aanvraag betreft het voorzien van drie hoogspanningsstations op West-Vlaams grondgebied, in Vivenkapelle-Damme, Lissewege-Brugge en Zeebrugge-Brugge. Het gaat dus enkel om de stations, en niet om het aspect van de hoogspanningsleidingen zelf. De stations passen in het Stevin-project, een nieuw hoogspanningsnet van Zeebrugge tot het Oost-Vlaamse Zomergem.

“Stap in de goede richting”

De werken zijn nodig om de energie van de windmolenparken in de Noordzee en in de haven van Zeebrugge te distribueren. Dat is essentieel om in de toekomst elektriciteit te genereren. “Het is een stap in de goede richting en absoluut noodzakelijk voor de goede levering van elektriciteit”, aldus Elia. “Er lopen wel nog een aantal dossiers bij de Raad van State, maar we zijn tussentijds bezig om de nodige milieu- en bouwvergunningen te verkrijgen”, klinkt het.

Verbonden aan voorwaarden

Aan de toegekende vergunningen zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. De drie hoogspanningsstations moeten gebufferd worden en ingewerkt worden in het landschap. “We zijn daar ook volop mee bezig met architectenbureaus. Het is onze intentie om de stations zo goed mogelijk te integreren in het landschap”, aldus Elia. De deputatie vroeg ook om geluidscontrolemetingen te voorzien.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier