Eindelijk wandelen en (een beetje) fietsen langs de Heulebeek

Op deze plaats nabij een poel moet de nieuwe bypass in de 'oude' Heulebeek uitmonden. © NOM
Redactie KW

Er is in Heule allang sprake van een fiets- en/of wandelverbinding tussen de Warande (niet het speeldomein maar de straat) en Heule-Watermolen. Donderdagavond werden daarvoor de eerste plannen ontvouwd.

Het buurthuis Molenheem werd omgevormd in ‘Café Heulebeek’. Er was een verrassend grote opkomst. Al zal er wel nog wat water door de Heulebeek stromen voordat alles gerealiseerd zal zijn… In 2006 al ontstond er een werkgroep ‘Heerlijke Heulebeek’ die ervan droomde om een fiets- en wandelpad langs de Heulebeek aan te leggen. En het was ook de ambitie van het Kortrijkse stadbestuur om de Heulebeekvallei om te vormen tot een echte Heulse groene long.

De jongste jaren is de interesse voor het opwaarderen van beekvalleien gegroeid en kan men niet alleen rekenen op Vlaamse maar ook op Europese subsidies. Het Gentse studiebureau Maat-Ontwerpers werd aangesteld om samen met de stad Kortrijk, de Vlaamse Milieumaatschappij, Natuurpunt, de Boerenbond en Onroerend Erfgoed te bekijken wat mogelijk is.

Drie fasen

Projectleider Filip Buyse van het studiebureau lichtte de eerste van drie fasen toe. Die behelst het gedeelte tussen de Emiel Hullebroecklaan (Tinekeswijk) en de beek. Een belangrijk element is de bypass van de Heulebeek die vanaf de site De Meestere onder de spoorweg en de straat zal worden gegraven richting Tinekeswijk. Die moet overstromingen tegengaan. De voorbereidingswerken hiervoor beginnen op 19 februari maar zullen geen hinder teweegbrengen in de Warande(straat).

Opvallend veel belangstelling voor de voorstelling van de plannen voor de Heulebeekvallei die achteraf druk becommentarieerd werden.
Opvallend veel belangstelling voor de voorstelling van de plannen voor de Heulebeekvallei die achteraf druk becommentarieerd werden.© NOM

Verder wil men via twee bestaande toegangen in de Emiel Hullebroecklaan de vallei ontsluiten. Ook wordt gedacht aan toegangen via het doodlopend stuk van de Vlaschaard en via de Waterhoek. Zoals de zaken er nu voor staan, zal fietsen slechts beperkt mogelijk zijn. Een knelpunt daarvoor is de privéweg vanuit de Warande en er is (vreemd genoeg) nog geen overleg geweest met de bewoners-eigenaars.

Boomhut

Op het bestaande speelplein in de Emiel Hullebroecklaan wordt een boomhut voorzien als uitkijkplatform. Veel echte ingrepen voorziet men niet, omdat men het ecologisch kwetsbaar landschap wil behouden en zelfs versterken. Er komt wel een brug over de Heulebeek en een vlonderpad.

Langs de Heulebeek zouden dergelijke vlonderpaden komen.
Langs de Heulebeek zouden dergelijke vlonderpaden komen.© NOM

In een tweede fase gaat men dan verder richting Heule-Watermolen met onder meer een verbinding van de Heulebeekbedding met de geannuleerde gewestweg N50c. In een derde fase gaat het dan naar het gebied rond Preetjes Molen.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier