De eerste dagen zijn de kwetsbare jongen moeilijk te zien. Ze worden immers afgeschermd door de ouders. Na een week zullen ze zich steeds meer laten zien. Vanaf dan zijn de jongen af en toe zichtbaar vanop de ooievaarstoren, als ze even van onder de vleugels van de oudervogel tevoorschijn komen.

Van donderdag 10 tot en met zondag 13 mei, tussen 10.30 en 16.30 uur, staat een Zwingids klaar aan de ooievaarstoren om uitleg te geven over de jonge ooievaars. Dit jaar zijn er in het Zwin Natuur Park 13 ooievaarsnesten ingenomen. Sinds begin april zijn alle koppels beginnen broeden. De broedduur bij ooievaars bedraagt ongeveer 33 dagen.

Eerste weken cruciaal

Jonge ooievaars zijn vrij klein bij de geboorte en wegen slechts 80 gram. Bij hun geboorte hebben ze een fijne huidbedekking van donsveertjes, die hen nog onvoldoende tegen de koude beschermt. Daarom houden de oudervogels hun jongen de eerste twee weken extra warm onder de vleugels.

De eerste weken zijn cruciaal in het leven van een jonge ooievaar. Het broedsucces hangt af van het weer. Koud en nat weer in de eerste levensweken van ooievaars is meestal fataal.

In goede weersomstandigheden kunnen er een ruim 20 ooievaarsjongen opgroeien in het Zwin Natuur Park. Pas bij het einde van het broedseizoen is er zicht op het broedsucces.

De eerste dagen zijn de kwetsbare jongen moeilijk te zien. Ze worden immers afgeschermd door de ouders. Na een week zullen ze zich steeds meer laten zien. Vanaf dan zijn de jongen af en toe zichtbaar vanop de ooievaarstoren, als ze even van onder de vleugels van de oudervogel tevoorschijn komen.Van donderdag 10 tot en met zondag 13 mei, tussen 10.30 en 16.30 uur, staat een Zwingids klaar aan de ooievaarstoren om uitleg te geven over de jonge ooievaars. Dit jaar zijn er in het Zwin Natuur Park 13 ooievaarsnesten ingenomen. Sinds begin april zijn alle koppels beginnen broeden. De broedduur bij ooievaars bedraagt ongeveer 33 dagen.Jonge ooievaars zijn vrij klein bij de geboorte en wegen slechts 80 gram. Bij hun geboorte hebben ze een fijne huidbedekking van donsveertjes, die hen nog onvoldoende tegen de koude beschermt. Daarom houden de oudervogels hun jongen de eerste twee weken extra warm onder de vleugels.De eerste weken zijn cruciaal in het leven van een jonge ooievaar. Het broedsucces hangt af van het weer. Koud en nat weer in de eerste levensweken van ooievaars is meestal fataal.In goede weersomstandigheden kunnen er een ruim 20 ooievaarsjongen opgroeien in het Zwin Natuur Park. Pas bij het einde van het broedseizoen is er zicht op het broedsucces.