Eerste Kortrijkse eik aangeplant aan politiecommissariaat

De groendienst maakte van de eerste zonnestralen gebruik om de eik een plaatsje in de grond te geven. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De eerste aanplanting van de Kortrijkse eik is een feit. De agenten van politiezone Vlas kunnen hem sinds donderdag bewonderen aan hun commissariaat, op een strookje groen vlak naast de parkeerplaatsen voor personeel. De Kortrijkse eik werd voor het eerst ontdekt in het Van Raemdonckpark door Dirk Benoit van boomkwekerij Pavia in Deerlijk. Vorig jaar slaagde hij erin om de soort officieel te laten erkennen.

Sinds een klein jaar kan je in het Kortrijkse Gebroeders Van Raemdonckpark een gloednieuwe boomsoort bewonderen: De Kortrijkse eik. Eigenlijk staat de boom er al 60 jaar maar hij werd pas recent wereldwijd erkend. De boom was op dat moment enig in zijn soort, maar daar bracht ontdekker Dirk Benoit op vraag van het stadsbestuur verandering in. Hij kweekte al acht bomen om op het openbaar domein te plaatsen. Die zijn nu ongeveer drie jaar oud en klaar om geplant te worden. “We kozen voor locaties waar de bomen de kans zullen krijgen om uit te groeien tot volwaardige ambassadeurs van de stad”, aldus schepen van Biodiversiteit Bert Herrewyn (SP.A). Het gaat om: Stadsgroen Ghellinck in Bissegem, het Preshoekbos in Marke, Hoeve te Couckx in Kortrijk, het Blauwe Poortpark in Kortrijk, de Dubbele Haagjes in Kortrijk, Kortrijk Weide, het Guldensporencollege Kaai en natuurlijk het nieuwe politiecommissariaat.

Gratis in je tuin

Toen de schepen de eik vorig jaar voorstelde aan het grote publiek. Lanceerde hij meteen een oproep. Wie dat wilde kon gratis een Kortrijkse eik krijgen om die in zijn of haar tuin te planten. Oorspronkelijk waren er 50 eiken voorzien voor het project. “Maar omdat er meer dan 200 reacties kwamen hebben we dat aantal opgetrokken naar 100“, aldus de schepen. “De verdeling gebeurde op basis van geschikte standplaats en een loting. De 100 gelukkigen zijn al op de hoogte gebracht en kunnen hun boompje dit najaar verwachten.” Omdat het om een speciale kruising gaat, wordt de boom maar ongeveer tien meter hoog. De uitverkorenen moeten hem zelf aanplanten, maar krijgen wel een fiche met de nodige uitleg mee.

Van links naar rechts: Nicolas en Vincent Verbrugghe (groendienst), Thomas Detavernier (woordvoerder politiezone Vlas), Peter Holvoet (afdelingshoofd logistiek) en schepen Bert Herrewyn.
Van links naar rechts: Nicolas en Vincent Verbrugghe (groendienst), Thomas Detavernier (woordvoerder politiezone Vlas), Peter Holvoet (afdelingshoofd logistiek) en schepen Bert Herrewyn.© AN

“De keuze voor de eerste aanplanting viel op het politiecommissariaat omdat ze hier vragende partij waren”, vervolgt de schepen. “We probeerden de omgeving hier dan ook zo ecologisch mogelijk aan te leggen. Zo is de parkeerplaats bijvoorbeeld waterdoorlatend.” De eik kreeg een plekje naast de parking voor het personeel en werd voorzien van een speciale zwarte band die water moet helpen vasthouden in tijden van extreme droogte.

Quercus x streimii Kortrijk

De eik was een ontdekking van bomenkweker Dirk Benoit uit Deerlijk. Hij merkte in 1990 al op dat er iets niet pluis was met de eik in het Van Raemdonckpark. Maar het duurde nog 10 jaar voor hij zijn vermoedens kon bevestigen. In 2000 kwam de Britse boomdeskundige Allen Coombes van het Sir Harold Hillier Arboretum in Romsey, Hampshire namelijk langs om de boom te inspecteren. Hij stelde vast dat het om een kruising gaat tussen de wintereik en een donzige eik of truffeleik. Hij zorgde voor de officiële wereldwijde erkenning, al liet die tot begin vorig jaar op zich wachten. Dat komt omdat de naam van de nieuwe soort eerst in een erkend tijdschrift gepubliceerd moet worden. De boom heet op papier Quercus x streimii Kortrijk, maar dat wordt voor het gemak dus afgekort tot Kortrijkse eik.

De volgroeide Kortrijkse eik in het Van Raemdonckpark.
De volgroeide Kortrijkse eik in het Van Raemdonckpark.© AN

Wie goed kijkt kan zien dat de rand van het eikenblad van de Kortrijkse eik heel wat meer inkepingen telt dan dat van de ‘gewone’ zomereik. Bovendien is de schors veel ruwer dan die van andere eiken en blijft de kruin van de boom opvallend lang groen. Zelfs in december, als de meeste andere bomen hun bladeren al een tijdje kwijt zijn blijft onze Kortrijkse eik zijn kleur behouden.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier