Eerste kleine windturbines in Veurne zijn vergund

Twee Veurnse landbouwbedrijven plaatsen kleine windturbines. © MVO
Redactie KW

Sedert 28 maart 2017 heeft de stad Veurne een beleidskader voor het plaatsen van kleine windturbines op haar grondgebied. Enkele landbouwers raakten deze zomer overtuigd van de meerwaarde van deze technologie en vroegen een vergunning aan. Het College van Burgemeester en Schepenen vergunde intussen twee kleine windturbines.

Volgens schepen van ruimtelijke ordening, Pascal Sticker (Veurne Plus) kregen beide landbouwers, respectievelijk uit Avekapelle en Booitshoeke, een omgevingsvergunning voor de bouw van elk een kleine windturbine in de omgeving van hun bedrijfsinfrastructuur. De windturbine wordt ingeplant op een manier dat het niet storend zal zijn voor het landschap en de omgeving.

De kleine windturbine heeft een masthoogte van 15 meter en een gemiddelde jaaropbrengst van 32.000 kWh. De wieken zijn gemaakt in larikshout. Met deze windturbine wordt ongeveer een derde van de benodigde elektriciteit op de landbouwuitbatingen op een natuurlijke wijze opgewekt. De windturbines reduceren hiermee ook de jaarlijkse CO2-uitstoot met 6 ton per stuk.

Beide landbouwers zijn niet aan hun proefstuk. Zij baten eveneens een hoevewinkel uit met lokale producten. (MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier