Eerste kleine windmolen draait in Zevekote: “Beter voor ecologische voetafdruk”

Dirk Devreese en Lut Vercruyce bij hun windmolen op de boerderij. © Benny Proot
Redactie KW

Op het landbouwbedrijf van Dirk Devreese in Zevekote draait sinds kort een kleine windmolen van 15 meter hoog. Hij kan er zo’n 50 procent van de elektriciteit die hij nodig heeft mee opwekken. De landbouwer is al langer op zoek naar ecologische maatregelen en plaatste al zonnepanelen. “Met de windmolen kunnen we constanter energie opwekken, ook in de winter. Ik hoop dat mensen nu ook inzien dat wij ook ons steentje proberen bij te dragen voor het klimaat.”

Dirk Devreese is al dertig jaar bezig met zijn landbouwbedrijf in Zevekote. Hij heeft melkkoeien staan en opfokbiggetjes. Sinds donderdagmiddag draait er ook een kleine windmolen op het landbouwbedrijf, goed voor een investering van 60.000 euro met 25 procent subsidies via het Vlaams energieagentschap. Het is de eerste kleine windmolen in België van het bedrijf EAZ Wind.

“De subsidies hebben de aankoop haalbaar gemaakt, maar het blijft een grote investering. Vijftien jaar geleden gingen we al op zoek naar manieren om zelf energie op te wekken. Elf jaar geleden hebben we dan zonnepanelen geïnstalleerd. We zochten weliswaar nog iets met wind omdat het meer energie kan opwekken. Dat is beter voor onze ecologische voetafdruk en ook de factuur die stijgt. Via de Boerenbond kwamen zes producenten van windmolens zichzelf voorstellen en voor ons bedrijf bleek enkel de windmolen van EAZ Wind haalbaar. We hebben onmiddellijk beslist om een exemplaar aan te kopen”, licht de landbouwer toe.

Ik hoop dat de mensen nu inzien dat ook wij ons best doen voor het milieu

De windmolen zal goed zijn voor 50 procent van de energie die Dirk nodig heeft. De zonnepanelen leveren nog eens 25 procent van de elektriciteitsbehoefte. “We willen nu nog kijken om een batterij te steken zodat we de overtollige energie ook kunnen opslaan en opnieuw gebruiken ‘s morgens en ‘s avonds om de koeien te melken.”

Drie landbouwbedrijven in Gistel willen een windmolen plaatsen. Dirk is de eerste die alle vergunningen rond heeft. “Er waren geen bezwaren tijdens het openbaar onderzoek. Buren en passanten hebben geen last van de windmolen. Ik woon vlakbij het centrum van Zevekote en ik heb het gevoel dat mensen er zelfs positief tegenover staan”, zegt Dirk Devreese.

Stap voor stap

Landbouwers staan in de discussies over het milieu vaak recht tegenover klimaatactivisten. “Wij zijn niet de veroorzaker van het klimaatprobleem. Wij proberen op een positieve manier ook oplossingen te zoeken. Zo gebruiken we zo weinig mogelijk kunstmeststof, maar al die maatregelen zien de burgers niet. Ik hoop dat mensen nu wel inzien dat wij ook ons best doen om stap voor stap ons bedrijf op een doordachte manier uit te bouwen.”

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier