Drone brengt 1.700 meeuwennesten in kaart in Oostende

Milieuambtenaar Jacky Dereu, Claude Velter van het VOC, Stefaan Degryse van Is it a plane, schepen Silke Beirens en Jeroen Mortier van Is it a plane. © GLO
Gillian Lowyck

De stad Oostende gooit de aanpak van de meeuwen in de stad over een andere boeg. Binnenkort komt er een meeuwenteam, dat vooral zal focussen op preventie en sensibilisering. Aan de hand van een drone uitgerust met Artificial Intelligence (AI) werden nu alle meeuwennesten in de Oostendse binnenstad in kaart gebracht.

Het bedrijf ‘Is it a plane’ uit Kortrijk stond in voor de drone die is uitgerust met AI. In juni vloog een drone over de Oostendse binnenstad en nam foto’s. De AI leerde om een meeuwennest te herkennen, of het nu een nest met een broedende meeuw of een nest met eieren is. In 96 procent van de gevallen is de detectie correct.

Vorig jaar liet het vorig bestuur al eerder dronevluchten uitvoeren om meeuwennesten te detecteren, maar toen moesten die met het blote oog op de foto gevonden worden. Meeuwennesten zijn op de foto vaak niet goed zichtbaar omdat ze naast een airco, een luchtpijp, in een schaduw… zitten. Ter vergelijking: vorig jaar werden er zo 350 nesten gevonden, dit jaar zijn dat er 1.700. “Een machine deed er 2 uur over om alle meeuwennesten te spotten”, zegt Stefaan Degryse van Is it a plane. “Een mens, die getraind is om meeuwennesten te spotten op foto, zou er 46 uur over gedaan hebben.”

Het in kaart brengen van de meeuwennesten kadert in de nieuwe aanpak van het stadsbestuur als het over meeuwen gaat. “We willen helemaal anders gaan communiceren over deze dieren“, zegt schepen Silke Beirens (Groen). “Met het meeuwenteam gaan we inzetten op preventie en sensibiliseren. Zo kunnen we mensen die klagen over meeuwen aansporen om op hun dak te gaan en in het na- of voorjaar de resten van nesten te verwijderen. Eventueel kunnen ze dan een meeuwenweringsnet installeren. Kijk, meeuwen horen bij onze kust. Ze zijn hier en gaan nergens heen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier