Dodelijk virus treft vzw Katimoe, kattenasiel start crowdfunding

© CL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Parvo, het woord dat kattenliefhebbers wereldwijd slapeloze nachten bezorgt. Het erg besmettelijk en dodelijk virus baande zich een weg naar het kattenasiel van vzw Katimoe. Anne Marie Messelis (59), de drijvende kracht achter het asiel, moest ondertussen al lijdzaam toezien hoe het virus ondertussen al vijf slachtoffers maakte. “Maar ze laten inslapen? Geen denken aan! We gaan volop voor de redding van ieder diertje”, klinkt het strijdvaardiger dan ooit. Ze lanceerde een crowdfunding om de strijd tegen het virus te kunnen bekostigen.

Een stille en onzichtbare doder, zo kan het Parvo-virus het best worden omschreven. “Het treft enkel ongevaccineerde dieren, in ons geval katten en zwerfpoezen of kittens die worden afgestaan. Dieren die hier terechtkomen zijn erg zelden gevaccineerd.” Anne Marie beschrijft met krop in de keel hoe de ziekte genadeloos toesloeg in haar asiel, ongeacht alle voorzorgen die ze nam.

“Ik kan enkel maar veronderstellen dat een kitten uit een binnengebracht nest besmet moet zijn geweest. Een paar dagen geleden merkte ik op dat enkele dieren hier plots hevige diarree kregen en dat ze voortdurend moesten braken. Ergens bleef ik hopen dat Parvo hier niet had toegeslagen maar het verdict van de dierenarts was onverbiddelijk. Al onze diertjes worden nu één voor één getest en wanneer ze positief tekenen, dan moeten ze bij de dierenarts blijven. Drie kittens liggen nu aan het infuus en morgen vertrekken er opnieuw 4. Helaas moesten we ook al vijf kittens afstaan. Hartverscheurende situaties die me telkens tot tranen toe dwingen.”

Allemaal vaccineren

De situatie wordt nog pijnlijker wanneer de rekeningen worden gemaakt. “Het is van dag 1 ons doel geweest om voor iedere opgevangen kat te gaan vechten” gaat Anne Marie verder. “De eenvoudigste manier is om alle dieren te laten inslapen maar dan straf je ze voor iets wat ze niet fout hebben gedaan. Van zodra het kan, wordt iedere poes gevaccineerd en zij die het virus te pakken hebben, worden aan het infuus gelegd. We spreken iedere keer over honderden euro’s die op tafel moeten worden gelegd. Daarnaast moeten we ook in het asiel zowat alle krabpalen en dergelijke vervangen omdat het virus zich daarin ook kan nestelen. Doen we dit niet, dan bestaat de kans dat alle nieuwe katjes die hier aankomen ook zullen worden besmet, nog voor we ze kunnen vaccineren. Ook plaatsten we op verschillende plekken in onze opvang zogenaamde foggers, toestellen die een nevel met daarin desinfecterende producten verspreiden. We kunnen niet anders dan zo te handelen anders krijgen we het virus niet weg. In 2015 kregen we hier ook al mee te kampen en toen verloren we 20 katjes. We kunnen het dit keer niet zo ver laten komen.”

Crowdfunding

De kosten lopen op maar de inkomstenstroom ligt, mede door het coronavirus, compleet stil. “We hebben een crowdfundingactie op poten gezet, in de hoop de behandeling van alle katten te kunnen bekostigen. Wanneer dit faalt, dan wacht hen helaas een gruwelijke dood, een optie waar ik niet durf aan te denken.”

Wie zelf zijn of haar steentje wil bijdragen, kan dit via https://katimoe.be/crowdfunding-parvo-uitbraak/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier