“Dit is een boycot van de kust”

Het zoveelste doemscenario voor onze kust zorgt voor de nodige commotie. © BELGA
Redactie KW

De kustburgemeesters reageren op de denkpiste van Metropolitaan Kustlandschap 2100 om De Panne, Koksijde, Veurne, Nieuwpoort en Middelkerke op te offeren om de kust te redden van een stijgende zeespiegel.

“Dit is een boycot van de kust,” reageert Ann Vanheste, burgemeester van De Panne. “Dergelijke berichten hebben economische gevolgen. Alle kustgemeenten zijn al langer bezig met investeren in evacuatieplannen, De Panne is als hogergelegen gebied bijvoorbeeld verantwoordelijk voor andere gemeentes. Van waar komt dan plots zo’n bericht?”

Hoewel ze niet te spreken is over de manier waarop gecommuniceerd werd, denkt ze hierdoor dat dit scenario nooit echt verwezenlijkt zal worden: “Het klinkt niet bepaald geloofwaardig, wanneer zoiets eerst in de krant komt en niet eerst via formele kanalen tot bij ons komt.”

Ik ga mijn inwoners en hun kinderen en kleinkinderen niet zomaar in de steek laten en de stad zomaar laten onderlopen

Niet geloofwaardig

Ook Peter Roose, burgemeester van Veurne, reageert vol ongeloof: “Ik heb me net niet verslikt in mijn koffie toen ik het bericht las deze morgen in de krant. Ik begrijp ook de afkomst helemaal niet.” Omdat de steden niet eerst gecontacteerd werden en omdat er nergens vermeld wordt hoe serieus dit scenario is, vindt burgemeester Roose de studie niet geloofwaardig: “Het is niet normaal dat iets eerst in de krant komt en daarom hecht ik eigenlijk weinig waarde aan de studie”, klinkt het.

Burgemeester van Middelkerke Janna Rommel-Opstaele merkte op dat ze haar inwoners en hun kinderen en kleinkinderen niet zomaar in de steek zou laten en “de stad niet zomaar laat onderlopen.”

Larie en apekool

Eerder deze morgen schreef Bram Degrieck schepen van De Panne uit eigen naam een reactie op zijn facebookpagina. “De studie “Metropolitaan Kustlandschap” is ongetwijfeld een waardevol document en het is goed dat er nagedacht wordt over de kustveiligheid en de impact die de stijging van de zeespiegel mogelijks zou kunnen inhouden. Een aandachtig en ietwat kritische lezer zal echter zelf al snel oordelen dat het kwestieuze idee eigenlijk complete nonsens is. En dat er ingezoomd wordt op een aantal futuristische en wilde ideeën, gebaseerd op enkele simpele pennentrekken op een blanco plannetje, getrokken door één of andere visionair op een mooi dag op het bureel, ergens ten binnelande. Persoonlijk doe ik dergelijke berichten af als larie en apekool. (…) Men zou moeten beseffen dat zulke wilde ideeën loslaten op de bevolking voor controverse zal zorgen. En dat dergelijke wilde ideeën best in de kast blijven liggen – of nog beter misschien, behouden worden voor een nachtelijke brainstorm aan de toog van één of ander café.”

(ED)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier